Gemengde reacties op begrotingsakkoord

Het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdagavond bereikten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, kan zaterdag rekenen op veel positieve reacties.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De scholen zijn tevreden. Voor het onderwijs wordt extra geld vrijgemaakt en schoolboeken worden weer gratis. Toch houden organisaties als de PO-raad en CNV Onderwijs een slag om de arm, omdat ze nog niet precies weten waar de financiering vandaan gaat komen.

Bouwend Nederland is blij dat het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de bouw, zegt brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Ook het openhouden van de militaire kazernes in Ermelo en Assen leidt tot vreugde, onder anderen bij commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar. In het Overijsselse Balkbrug is tevreden gereageerd op het openblijven van tbs-kliniek Veldzicht. Dat was een onverwachte wending vrijdagavond, die heeft geleid tot 'grote opluchting', in de woorden van de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld.

Kritiek is er ook. Het CDA denkt dat het akkoord slecht uitpakt voor de economie. 'Extra belastingen die blijven staan zoals de accijnsverhogingen of nieuwe belastingen zoals de waterbelasting zijn geen verbetering maar een verslechtering', is de mening van CDA-leider Sybrand Buma. Hij haakte zelf tijdens de onderhandelingen af, evenals GroenLinks-leider Bram van Ojik. De twee partijen willen dat het onderhandelingsresultaat wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau, voorafgaand aan de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De RAI Vereniging vindt dat het kabinet de autobranche dupeert. 'Het broze herstel dat wij recent nog voorspelden (..) krijgt door deze maatregelen een enorme klap', zei de RAI Vereniging. De ANWB voegt er bij monde van topman Guido van Woerkom aan toe dat de automobilist een al te makkelijke prooi is.

De Vereniging van Waterbedrijven (Vewin) is boos op het verhogen van de belasting op kraanwater. Het is een pure lastenverhoging die geen enkel effect zal hebben op het watergebruik, aldus de Vewin.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden