Lezersbrief

'Gemengde en leefbare wijken staan voorop'

Met de verkoop van één sociale huurwoning in het centrum kunnen er drie aan de randen van de stad worden gebouwd, zei Rob Haans van De Alliantie in Het Parool. Bestuursvoorzitter van Rochdale Hester van Buren reageert hierop in een lezersbrief: 'De rekensom klopt, maar is puur financieel gedreven.'

null Beeld anp
Beeld anp

Samenleven in een 'ongedeelde stad' is een groot goed en onderscheidt Amsterdam van bijvoorbeeld Londen en Parijs. Zoals dinsdag in deze krant werd gesuggereerd kunnen we inderdaad meer sociale huurwoningen bouwen als we onze woningen binnen de Ring verkopen.

De rekensom klopt, maar is puur financieel gedreven.

Met de verkoop van één sociale huurwoning in het centrum kunnen er drie aan de randen van de stad worden gebouwd. De maatschappelijke prijs die je daarvoor betaalt, zorgt voor een verdergaande en onomkeerbare tweedeling.

Je krijgt een andere stad, een andere samenleving, waar de stad voor de rijken is en de periferie voor de armen. Het is de vraag of Amsterdammers daar op zitten te wachten.

Rochdale wil bijdragen aan een stad voor iedereen. Waar gemengde en leefbare wijken vooropstaan. Daar geloven wij in en hebben we nog veel in te doen.

Onderdeel daarvan is dat we juist géén woningen verkopen in wijken waar al weinig sociale huurwoningen zijn en divers aanbod ­creëren in wijken met bijna alleen maar sociale huurwoningen, zoals bijvoorbeeld inderdaad in Nieuw-West.

Dat is financieel niet de gunstigste strategie, maar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vind ik belangrijker dan het in korte tijd bouwen van zo veel mogelijk woningen. Daar hebben in het verleden al ervaring mee opgedaan en dat is niet altijd even goed bevallen.

Hester van Buren, bestuurs­voorzitter Rochdale

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden