Gemeentevoertuigen blijven op fossiele brandstoffen rijden

Ondanks uitgesproken groene ambities hebben bio­brandstoffen bij een aanbesteding van de gemeente geen streepje voor op brandstoffen uit aardolie, integendeel.

Bart van Zoelen
Vuilniswagens en veegauto's blijven nog jaren op fossiele brandstoffen rijden Beeld anp
Vuilniswagens en veegauto's blijven nog jaren op fossiele brandstoffen rijdenBeeld anp

In de aanbestedingen staat biobrandstof bij aanvang al op achterstand op fossiele brandstof, met name diesel. En dat terwijl de gemeente vorig jaar brandstoffen die de uitstoot van CO2 terugdringen nog een voorsprong wilde geven. Vervolgens werd de aanbesteding abrupt gestaakt.

Het gaat om brandstoffen voor 366 gemeentevoertuigen die gezamenlijk 3,8 miljoen liter per jaar verbranden. In de aangepaste aanbesteding schrijft de gemeente opeens botweg dat de voertuigen niet kunnen rijden op alleen biobrandstof.

Ook zegt de gemeente CO2 te laten vallen als maatstaf, omdat prioriteit wordt gegeven aan het terugdringen van uitlaatgassen die luchtverontreiniging veroorzaken. Een relatief schone brandstof kan de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide nog flink terugdringen, redeneert de gemeente.

Verrassend onderscheid
Het gevolg is dat de aanbesteding nu precies in het straatje past van GTL, een dieselsoort gemaakt van aardgas. Die is relatief schoon, maar als het gaat om CO2, de bijdrage aan de opwarming van de aarde, is de uitstoot zelfs groter dan bij gewone diesel.

De RAI Vereniging, de belangenvereniging van autofabrikanten, is verrast door het onderscheid dat de gemeente maakt.

Biobrandstoffen van het type HVO, een veelal uit plantaardige oliën gewonnen alternatief voor diesel, lijken zo veel op GTL dat ze zelfs dezelfde brandstofspecificatie hebben. 'Een voor ons onverklaarbare omissie,' schrijft de RAI Vereniging aan de gemeente.

In de brief worden vraagtekens gezet bij de verwachting dat HVO-brandstoffen meer luchtverontreiniging opleveren dan GTL. De RAI Vereniging stelt dat met alle varianten die onder die specificatie vallen 'aan de voor dat voertuig geldende emissienormen kan worden voldaan.'

Voorbeeldfunctie
In de brief bepleit de RAI Vereniging dat Amsterdam alsnog de CO2-uitstoot meeweegt als selectiecriterium. "Gezien de voorbeeldfunctie van de stad om bij te dragen aan het bereiken van de afspraken die op de klimaatconferentie in Parijs zijn gemaakt."

De ban op HVO-brandstoffen gaat ten koste van het Amsterdamse GoodFuels dat met klanten als Heineken en de kustwacht flink aan de weg timmert.

GoodFuels benadrukt dat het biodiesel van de tweede generatie levert, dus niet uit voedingsgewassen of de palmolieteelt, maar uitsluitend gefabriceerd uit reststoffen.

"We zorgen voor 90 procent minder CO2, terwijl GTL juist vijf procent meer CO2 geeft dan gewone diesel," zegt Jeroen van Heiningen van GoodFuels. "De gemeente laat een reductie van ruim 11.000 ton CO2 per jaar liggen." Ter vergelijking: een huishouden stoot per jaar 8 ton CO2 uit.

Opheldering
Nog eens extra vervelend voor GoodFuels is dat andere organisaties de Amsterdamse aanbestedingsvoorwaarden vaak klakkeloos overnemen. Zo vroeg het GVB voor zijn veerponten onlangs expliciet om GTL. "Een fossiele diesel!"

Raadslid Jasper Groen (GroenLinks) wil opheldering van wethouder Pieter Litjens. "Onbegrijpelijk dat het college de voorkeur geeft aan fossiele diesel. Zeker omdat het goede sier maakt met alle circulaire bedrijven in onze haven, zoals GoodFuels."

Litjens houdt vol dat het wagenpark niet geschikt is voor biobrandstoffen en baseert zich daarbij op advies van de fabrikanten van de voertuigen.

De aanbesteding werd vorig jaar gestaakt, omdat de beoordelingscriteria 'onvoldoende meetbaar, eenduidig en controleerbaar' waren. Om ruimte te geven aan duurzamere alternatieven bestrijkt de aanbesteding nu geen vier jaar, maar twee, met de mogelijkheid het contract twee keer met een jaar te verlengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden