Gemeentes azen op Amsterdamse honkbalvelden

In het buitenland doen Nederlandse honkballers het goed, maar toch dalen de ledenaantallen van de clubs. In en om Amsterdam azen gemeentes op hun velden.

Beeld ANP

Na vijftig jaar moet honkbalclub TIW-Survivors eind 2018 waarschijnlijk van hun veld af bij Sportpark De Diemen. De gemeente wil de aanliggende voetbalvelden uitbreiden en er hockeyvelden aanleggen. Ook vereniging Ban Topa in Zuidoost moet binnenkort afscheid nemen van hun veld, er moeten woningen komen.

Volgens Mitchell Korpel van honkbalbond KNBSB kampt de sport met dalende ledenaantallen door gebrek aan media-aandacht en de moeilijke techniek. "De jeugd wil vaak liever voetballen." Vooral in stedelijk gebied zitten de clubs in het nauw. De regio Amsterdam telt dertien clubs met in totaal 1650 leden.

Maar een keer verdelen
"Honkbal neemt veel ruimte in voor een relatief kleine sport. Met een hockeyveld kunnen we vijf keer zoveel mensen sport aanbieden," verwoordt Jeroen Klaasse, wethouder Sport van de gemeente Diemen het probleem. Wel zegt Klaasse hart te hebben voor honkbal - maar je kunt de ruimte maar één keer verdelen.

Volgens bestuurslid van de Survivors (én middenvelder) Ruben van de Kar is Klaasses benadering te eenzijdig.

Samen met nog vijf andere clubs uit de regio Amsterdam en de honkbalbond is een taskforce opgericht om gezamenlijk in gesprek te gaan met de gemeentes.

"Sport is zoveel meer dan ­alleen een rekensom van een ledenaantal," zegt Van de Kar. "Bovendien komt honkbal dan helemaal nergens meer aan de bak. Dat is slecht voor de diversiteit van het sportaanbod."

Kweekvijver van talent
Honkbalclubs, met name in Zuidoost, zijn volgens Van de Kar een 'kweekvijver van honkbaltalent'. "Dat talent moet je lokaal bereiken, en dat kan alleen met een veld in de buurt." Hij vreest dat spelers zullen stoppen, wat invloed zal hebben op het landelijke niveau. "Zonde, want ons kleine landje heeft er echt aanleg voor."

Wethouder Klaasse wil in of vlakbij Diemen een nieuwe plek zoeken. Er wordt gekeken naar Sportpark Middenmeer in de Watergraafsmeer, maar volgens Van de Kar is daar te weinig ruimte voor het aantal teams.

Een veld delen met een voetbal- of hockeyclub lijkt op papier een mooie optie, maar is in de praktijk lastig. "Tegen de tijd dat de voetballers er in het voorjaar klaar mee zijn, wacht ons een groot omgeploegd knollenveld."

De TIW-Survivors kan dit seizoen nog blijven spelen op de oude plek. "Ons wegjagen van ons eigen veld is in ieder geval niet de manier."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden