Update

Gemeenteraad wil wél Kerstmarkt op Damrak

De gemeenteraad vindt dat centrumbestuurder Boudewijn Oranje te snel heeft besloten dat er geen Wintermarkten georganiseerd mogen worden op het Damrak, de Nieuwmarkt en het Beursplein.

De Kerstmarkt op het Damrak. Beeld Jean-Pierre Jans
De Kerstmarkt op het Damrak.Beeld Jean-Pierre Jans

In Amsterdam zijn twee onderwerpen die ondanks hun seizoensgebondenheid het hele jaar ophef veroorzaken: Zwarte Piet en de Wintermarkt.

Stadsdeel Centrum, onder leiding van D66'er Boudewijn Oranje, leek de Wintermarkt op het Damrak definitief de nek om te hebben gedraaid door te stellen dat de kraampjesparade 'onvoldoende allure heeft en moeilijk te rijmen is met het streven naar een kwalitatief hoogwaardige entree van de stad'.

Maar er is weer hoop voor liefhebbers van chaletjes, braadworst en oorwarmers. Exploitant en 'mister Wintermarkt' Frans Stuy heeft een nieuw plan opgesteld waarbij honderden jongeren op vooral mbo-niveau op de Wintermarkt een stageplek of werkervaringsplaats vinden.

Allureloos
VVD, PvdA, Partij van de Ouderen en D66 in de gemeenteraad willen het aantal werkloze jonge Amsterdammers terugdringen en hebben een spoeddebat aangevraagd. Daar komt bij dat stadsdeel Centrum de wintermarkt allureloos vond, maar dat ondernemers en bezoekers positief waren. Bovendien zou de markt-nieuwe stijl een 'kwaliteitsimpuls' krijgen door minder eten en meer snuisterijen te bieden - en is het niet aan stadsdeel Centrum om als smaakpolitie op te treden.

De partijen willen dat er dit jaar alsnog een wintermarkt komt. Ook D66. 'Wij fluiten onze partijgenoten in Centrum niet terug,' zegt Reinier van Dantzig. 'Maar werkervaringsplekken overstijgen hun belang.'

'De gemeente is vrij om erover te spreken,' zegt een woordvoerder van het stadsdeel. 'De exploitant wil net als vorig jaar de wintermarkt op het Damrak. Dat kon vorig jaar omdat het fietspad open lag. Nu is het fietspad in functie en is binnenkort de Rode Loper af. Er is geen plek voor een wintermarkt op de drukste stoep van Nederland. De Dam is geen alternatief.'

Stuy heeft oud-VVD-raadslid Ferry Houterman en hoogleraar Annemiek Roobeek bij het plan betrokken. Stuy: 'In deze oorlogstijd moeten we jongeren de hand reiken. Hier kan geen ene Amsterdammer nee tegen zeggen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden