Gemeenteraad wil meer woningen op Marineterrein

Op het Marineterrein moeten veel meer woningen verrijzen dan nu in de plannen is opgenomen. Die opdracht geeft een meerderheid van de gemeenteraad mee aan wethouder Eric van der Burg (grondzaken).

Marineterrein Amsterdam Beeld anp
Marineterrein AmsterdamBeeld anp

De wethouder heeft onlangs de eerste schetsen gepresenteerd van de toekomstige invulling van het defensiegebied in het hart van de stad. Maar Amsterdam heeft niet helemaal de vrije hand bij de invulling van het terrein, want het Rijk is eigenaar van de grond en die wil er flink aan verdienen.

Met het Rijk was overeen gekomen dat het gebied voor de helft uit bebouwing, en de andere helft uit groen en water zal bestaan. Ook moest het Marineterrein van maximale toevoegde waarde zijn voor de economie van Nederland en die van Amsterdam in het bijzonder, zo luiden de afspraken.

Oneens
Maar de gemeenteraad is het niet eens met de invulling van die bebouwing. Tachtig procent van de gebouwen moet bedrijfs- en kantoorruimte worden, twintig procent blijft er over voor bewoning.

Veel te weinig volgens GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens. "Het Rijk geeft deze gemeente niet de ruimte om er een stukje Amsterdam van te maken," aldus Nuijens. "In het centrum is al veel te weinig ruimte voor betaalbare woningbouw en creatieve werkplekken, de binnenstad vercommercialiseert. Die balans kunnen we deels herstellen door op het Marineterrein juist deze functies te gaan bouwen," vindt hij. Steun komt er van coalitiepartij SP, de PvdA en het CDA.

Van der Burg zal de wensen van de gemeenteraad door moeten geven aan het Rijk, waarmee hij nog in onderhandeling is over een overnameprijs van het gebied.

Lees ook: 1500 woningen, maar weinig sociale huur op Oostenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden