Gemeenteraad wil duidelijkheid over invoering Noord/Zuidlijn

De gemeenteraad wil duidelijkheid over de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn. D66 en GroenLinks dienen een motie in waarin zij wethouder Litjens (Vervoer) vragen zich uit te spreken.

Wordt de Noord/Zuidlijn in oktober 2017 geleidelijk in gebruik genomen of kiest de gemeente voor een 'Big Bang'?Beeld Elmer van der Marel

Wanneer - volgens de planning - in oktober 2017 de Noord/Zuidlijn gaat rijden, moet de nieuwe metrolijn 'de ruggengraat' gaan vormen van het Amsterdamse ov-netwerk. De meeste tramlijnen en busverbindingen veranderen van route om vooral zo goed mogelijk aan te sluiten op de Noord/Zuidlijn.

In december vorig jaar heeft de Stadsregio bepaald dat dit inééns moet plaatsvinden: de zogenoemde Big Bang. Dit zou bijdragen aan duidelijkheid voor de reizigers en een goede verwerking van het verkeersaanbod.

Onduidelijkheid
Onlangs zorgde wethouder Litjens in een commissievergadering voor opgetrokken wenkbrauwen toen hij in het midden liet of de ingebruikname van de metro met een Big Bang moest gaan. Bart Vink (D66): "Wij hopen dat de wethouder zich zal blijven inzetten voor een Big Bang."

Onlangs liet het GVB al weten dat een overgang op een nieuw systeem alleen maar inééns kan. Het vervoerbedrijf zegt de middelen te missen om de veranderingen geleidelijk in te voeren.

Snel handelen
Vink, die zijn motie komende week indient met GroenLinks, wil dat de gemeenteraad nog voor het zomerreces in de gelegenheid wordt gesteld zijn zegje te doen over de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden