Gemeenteraad wil duidelijkheid over gifgrond op sportterrein

Nieuw onderzoek moet uitwijzen of de voormalig vuilnisbelt in Ouderkerk aan de Amstel, waar eerder dit jaar een modderevenement is gehouden, gevaarlijk is voor sporters en ROC-leerlingen die er hebben gewerkt. De oppositie vindt dat een vergunning voor een nieuw evenement op de berg moet worden ingetrokken.

Beeld Marc Driessen, www.marcdriessen.com

Dat bleek gisteravond tijdens een speciale raadsvergadering over de vuilnisbelt, die werd gebruikt door buitensportcentrum het Obstacle Course Training Centre en het 'modderevenement' Dirt Maniacs in april. Toen zwommen honderden sporters door sloten en kropen onbeschermd over de grond in het gebied bij de Ouderkerkerplas.

Uit onderzoek van Het Parool bleek echter dat sporters en scholieren die de vuilnisbelt opruimden, mogelijk in aanraking kwamen met giftige stoffen in de vuilnisbelt, die nooit volledig is gesaneerd. Het leidde tot veel verontruste vragen van de gemeenteraad. Burgemeester van Ouder-Amstel Mieke Blankers-Kasbergen erkende gisteren dat er fouten zijn gemaakt rond het evenement en het sportcentrum. 'Met de kennis van nu hadden we een andere risicoafweging gemaakt. Als het gaat om voor de gezondheid gevoelige zaken, moeten we er dichter bovenop zitten.'

Onafhankelijk onderzoek
Over vier weken worden de resultaten verwacht van een onafhankelijk milieutechnisch onderzoek naar de gevaren van de oude vuilstortplaats. Hoewel de provincie Noord-Holland vooralsnog geen bezwaren ziet, kondigde de burgemeester gisteren wel al aan 'dat we de vuilnisbelt in de toekomst ­sowieso niet meer laten gebruiken'. Daarvoor echter, op 12 september wordt er een nieuwe Dirt Maniacs georganiseerd op het terrein.

Hoewel de belt dan geen onderdeel meer van het parcours uitmaakt, vroegen verschillende partijen gisteren de burgemeester om de vergunning voor dat evenement in te trekken, zolang de risico's onduidelijk zijn. Raadslid Paulette Koek-Baks van Ouder Amstel Anders: 'Wij moeten niet de verantwoordelijkheid dragen nog meer mensen mogelijk in gevaar te brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden