Gemeenteraad wil door met NZ-lijn

De SP uitgezonderd, willen alle partijen doorgaan met de bouw van de Noord-Zuidlijn. Foto GPD Beeld
De SP uitgezonderd, willen alle partijen doorgaan met de bouw van de Noord-Zuidlijn. Foto GPD

AMSTERDAM - De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdagavond, met uitzondering van de SP, ingestemd met de aanbevelingen van de commissie-Veerman om de Noord-Zuidlijn af te bouwen. Verantwoordelijk wethouder Hans Gerson sprak van een 'historisch moment'. De impasse die volgens hem door de tegenslagen bij de aanleg was ontstaan, is hiermee doorbroken.

De gemeenteraad moedigde het college van burgemeester en wethouders via een motie wel aan naar de hogere overheden (regering, provincie, Stadsregio) te stappen om daar extra geld los te krijgen voor de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden. Het belang van de Noord-Zuidlijn overschrijdt volgens de raad de gemeentegrenzen van Amsterdam en levert een bijdrage aan de verbetering van de bereikbaarheid in de Randstad.

De raad volgt het college van burgemeester en wethouders, die zich al achter het advies van de commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman had geschaard. Een van de conclusies was dat stoppen geen optie is, omdat dit de gemeente zeker 1,7 miljard euro zou kosten zonder dat het de stad iets oplevert. Het afbouwen van de metrolijn schat de commissie op 3,1 miljard euro, veel meer dan de 1,46 miljard die eerder was begroot.

De SP stemde als enige partij tegen de aanbevelingen. De partij vindt dat de commissie onvoldoende naar alternatieven heeft gekeken en het niet zeker is of er genoeg geld beschikbaar komt om de metrolijn te kunnen afbouwen. D66 ging met grote aarzeling akkoord, omdat de partij nog veel vraagtekens heeft bij de verdere bouw.

De aanleg van de Noord-Zuidlijn heeft al tot veel problemen geleid. Zo verzakten vorig jaar tweemaal woningen aan de Vijzelgracht in de binnenstad. Na de zoveelste financiële tegenvaller stapte wethouder Tjeerd Herrema eerder dit jaar op.

De gemeenteraad gaf woensdag eveneens groen licht voor het verder graven aan de stations Rokin en Vijzelgracht, werkzaamheden die door de verzakkingen een tijd lang waren stilgelegd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden