Gemeenteraad vergeeft wethouder Vos

In juni zei Marijke Vos (foto) in de raad dat de gemeente niet aan de subsidie meebetaalt. Maar in de zomer ontdekte ze dat voor het onderzoek naar luchtkwaliteit ruim 18.000 euro is verstrekt. Foto GPD Beeld
In juni zei Marijke Vos (foto) in de raad dat de gemeente niet aan de subsidie meebetaalt. Maar in de zomer ontdekte ze dat voor het onderzoek naar luchtkwaliteit ruim 18.000 euro is verstrekt. Foto GPD

AMSTERDAM ­ De Amsterdamse gemeenteraad ziet door de vingers dat wethouder Marijke Vos (Milieu) de raad verkeerd heeft geïnformeerd. Een motie van wantrouwen kreeg donderdag alleen steun van de VVD-fractie. Net als collegepartijen PvdA en GroenLinks vonden de oppositiefracties van SP, CDA en D66 zo'n motie een (veel) te zware sanctie.

Wel reageerden de oppositie instemmend op de conclusie van SP-fractieleider Remine Alberts, dat Vos 'struikelend naar de eindstreep gaat'. Woensdagavond zei de GroenLinks-wethouder dat ze zich had 'vergist' bij het informeren van de raad en dit te laat had rechtgezet.

De kwestie draait om een subsidie aan het Milieucentrum Amsterdam, voor onderzoek naar luchtkwaliteit. In juni zei Vos in de raad dat de gemeente daaraan niet meebetaalt. Maar in de zomer ontdekte ze dat voor het onderzoek ruim 18.000 euro is verstrekt. In een brief aan de raad wilde ze dit rechtzetten, maar om voor Vos onduidelijke redenen ging die pas vorige week de deur uit.

''Ik heb een vergissing gemaakt in de raad,'' zei ze woensdag over haar uitspraak in juni. En: ''De brief aan de raad is door omstandigheden te laat naar u toegekomen.''

Bij de voortzetting van het debat, gistermiddag, sloeg ze een andere toon aan. Nu zei ze dat ze de raad niet verkeerd had geïnformeerd, omdat ze al in april had gemeld dat het Milieucentrum ruim twee ton aan reguliere subsidie krijgt en dat de organisatie onder meer onderzoek zou doen naar de luchtkwaliteit. ''U kon weten dat er subsidie naar dit project gaat. Dat is al in juni gemeld. Gisteravond sprak ik van een vergissing. Nu zou ik zeggen: ik heb me niet gerealiseerd dat er een andere subsidiestroom was.''

PvdA en GroenLinks vielen Vos bij. ''Het was handig geweest als ze de informatie eerder had gegeven, maar het was extra informatie die de raad al had,'' zei PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde.

Haar CDA-collega Maurice Limmen vond de gang van zaken 'zeer betreurenswaardig', maar verbond er geen consequenties aan. Voor Ivar Manuel (D66) is de zaak afgedaan nu 'de wethouder al heeft gezegd dat het haar spijt'.

Alleen de VVD nam de zaak hoog op. ''De raad kan alleen goed functioneren als ze goed, juist en tijdig wordt geïnformeerd,'' zei fractievoorzitter Eric van der Burg. Hij verweet Vos ook dat ze in de brief van vorige week, waarin ze alsnog de subsidie meldde, niet schreef dat ze haar fout uit juni rechtzette. Dit kwam pas woensdagavond aan het licht, toen CDA'er Lex van Drooge citeerde uit de notulen van 11 juni.

Van der Garde (PvdA) suggereerde dat de kritiek van de VVD is ingegeven door de naderende campagne voor de raadsverkiezingen in maart. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden