Gemeenteraad vergadert na fikse ruzie niet meer verder

Dat Amsterdamse politici ruzie maken is niks nieuws, maar dat hierdoor een vergadering voortijdig wordt beëindigd gebeurt eigenlijk nooit.

Wethouder Eric van der Burg werd tijdens de vergadering een aantal keer behoorlijk fel. Beeld Rink Hof

Woensdag liepen de gemoederen tijdens de commissievergadering Ruimtelijke Ordening dusdanig hoog op dat besloten werd om niet verder te gaan.

Wethouder Eric van der Burg sprong voor het eerst uit zijn vel toen een huizenbezitter kwam inspreken en een vergelijking maakte tussen de vorige week gepresenteerde erfpachtplannen en de rekeningen en boetes voor niet-betaalde erfpacht die Joden kregen toen ze na de Tweede Wereldoorlog uit kampen terugkwamen.

"Zeventig jaar later schaamde de gemeente zich voor dit handelen maar bij het grondbedrijf hangt nog steeds dezelfde kille bureaucratische geest," zei Jan Schrijver, oprichter van de actiegroep Verontruste Erfpachters Amsterdam.

"De wethouder kent het verschil niet tussen goed en kwaad." Enkele uren later nam Schrijver in een e-mail aan Van der Burg zijn woorden gedeeltelijk terug.

Tijdens de vergadering sloeg de vlam opnieuw in de pan toen Van der Burg bezwaar maakte tegen de naar zijn zin iets te breedsprakige inbreng van een raadslid van D66.

Hij vroeg aan commissievoorzitter Meltem Kaya of zij de orde beter kon bewaken, waarop een hoogoplopende discussie ontstond met GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens.

Liedjes zingen
Die beet dat Van der Burg toe dat de raadsleden over de vergaderorde gaan en niet de wethouder. "Als zij tijdens hun inbreng een liedje willen zingen dan heeft de wethouder daar niets over te zeggen."

In de kakofonie die uitbarstte werden de nodige onvriendelijkheden over en weer geslingerd en beende Van der Burg boos de vergadering uit. Na een schorsing van een half uur meldde Kaya dat de vergadering helemaal niet meer door zou gaan, een volle zaal van ambtenaren en burgers verbouwereerd achterlatend.

"Het leek wel een kleuterklas," zegt Tjeerd Eernstman, die kwam inspreken over een onderwerp dat nu aanstaande dinsdag zal worden. "Voor het publiek was het vermakelijk, maar voor de Amsterdamse politiek een beschamende vertoning. De wethouder was lijkbleek en liep driftig tegen allemaal mensen aan op zijn weg naar de uitgang, de commissievoorzitter was op de gang in tranen, en wij zaten daar maar."

Verder vergaderen niet meer mogelijk
Volgens Kaya liepen de emoties zo hoog op dat de vergadering gestaakt moest worden. "Mijn voorstel om volgende week verder te vergaderen werd unaniem gesteund. De wethouder heeft in zijn woede het een en ander geroepen dat ordentelijk verder vergaderen niet meer mogelijk was."

Een boze Van der Burg met naast hem commissievoorzitter Meltem Kaya (D66) Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden