Gemeenteraad tikt wethouder op vingers over lesbrief

AMSTERDAM - De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag wethouder Hennah Buyne (Educatie) op de vingers getikt over het feit dat zij zich toch met de omstreden lesbrief heeft bemoeid.Tijdens een debat in de gemeenteraad van vorige maand ontkende de PvdA-politica dat zij zich inhoudelijk met de teksten heeft beziggehouden. Een week later kwam ze daarop terug.

Oppositiepartijen VVD, CDA en D66 dienden een motie van afkeuring in tegen de wethouder. Die behaalde echter geen meerderheid in de raad. Fractievoorziter Eric van der Burg vond zelfs dat Buyne moet aftreden. Hij noemde het zeer kwalijk dat de politica de raad niet op tijd, juist, volledig en naar waarheid heeft geïnformeerd. Haar excuses waren voor de liberalen niet voldoende. ''Dit tast de positie van de gemeenteraad aan en dat is onacceptabel.''

Overigens oordeelden alle partijen in de gemeenteraad dat de wethouder verkeerd heeft gehandeld. ''De PvdA vindt het een ernstige zaak. Het had niet moeten en kunnen gebeuren'', zei raadslid Charlotte Riem Vis. Haar partij vond het echter moedig dat Buyne de raad alsnog heeft geïnformeerd. ''Voor ons staat vast dat er geen opzet in het spel is.'' De PvdA steunde de motie daarom niet. Ook GroenLinks en de SP meenden niet dat de raad zo ver moest gaan om de politica te straffen. GroenLinks benadrukte daarbij dat ze het ''normaal'' vond dat Buyne haar fouten alsnog heeft toegegeven.

De lesbrief moet onderwerpen als vrijheid van meningsuiting bespreekbaar maken onder scholieren en zo spanningen onder leerlingen voorkomen. Het boekje kwam in opspraak door een passage die waarschuwde voor politici die aan populariteit willen winnen door bepaalde bevolkingsgroepen zwart te maken. De PVV van Geert Wilders meende dat de tekst over die partij ging.

Buyne verzocht de opsteller van de brief, het centrum voor nascholing, de passage aan te passen. Dat is inmiddels ook gebeurd. Tijdens de gemeenteraadsvergadering in februari beweerde ze dat zij zich niet met de tekst heeft beziggehouden. Later realiseerde ze zich, zo zei ze woensdag, dat zij niet duidelijk genoeg was geweest over haar rol. Daarop schreef de wethouder dat ze twee eerdere eindversies niet had geaccepteerd, omdat ze onder meer ontevreden was over een plaatje waarbij een militair een moslim achtervolgde. ''Dat had ik moeten vertellen ja'', zei ze nu. ''Ik ben niet blij dat ik de indruk heb gewekt dat ik de raad niet heb willen informeren.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden