Gemeenteraad steunt aanpak straatintimidatie

Sissen, uitschelden, beledigende opmerkingen op straat: een op de drie vrouwen in Amsterdam heeft er last van. Maar straatintimidatie is geen fenomeen 'dat er nu eenmaal bij hoort', vindt de gehele gemeenteraad, en ook burgemeester Eberhard van der Laan.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz zette het onderwerp meer dan een jaar geleden al op de agenda Beeld Merlijn Doomernik

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz zette het onderwerp meer dan een jaar geleden al op de agenda, maar sinds de gebeurtenissen op oudejaarsavond in Keulen heeft het vraagstuk extra momentum: hoe kan het veiligheidsgevoel van vrouwen in de openbare ruimte worden vergroot? Donderdagavond werd Yesilgöz' voorstel om straatintimidatie tegen te gaan besproken in de gemeenteraad, die zich unaniem achter het plan schaarde.

"Deze discussie draait niet om de vraag of een bouwvakker nog naar een vrouw mag fluiten," zei Yesilgöz. "Dit gaat niet over flirten, maar over intimiderend gedrag. Dat kan ontzettend beangstigend zijn en vrouwen een heel onveilig gevoel geven."

Van der Laan zegde toe te gaan onderzoeken of straatintimidatie via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan worden aangepakt. Eerder voelde hij daar nog weinig voor, en ook nu waarschuwde Van der Laan voor te hoge verwachtingen, aangezien de bewijslast bij dit soort incidenten vaak lastig is. Eigenlijk kan alleen worden opgetreden als mannen op heterdaad worden betrapt. Maar het onderwerp opnemen in de APV geeft wel 'morele en opvoedende kracht aan de regels', zei Van der Laan gisteren. Bovendien kan voor het overtreden van de APV een maximale boete van 4050 euro worden gegeven. Hij hoopt met politie en OM een trendbreuk tot stand te brengen door meer handhaving en hogere boetes.

De bereidheid om aangifte te doen moet ook worden vergroot, vindt Yesilgöz. Ze wil voor de zomer met een uitgewerkt voorstel komen voor een bewustwordingscampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden