Gemeenteraad kritisch over Danshuis

AMSTERDAM - De gemeenteraad is erg kritisch over het voorstel van wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) om drie miljoen euro uit te trekken voor het Huis voor de Dans. Onder aanvoering van SP-raadslid Maureen van der Pligt wilde de raad gisteravond meer details van Gehrels. Veel antwoorden kwamen er niet, want Gehrels zelf was afwezig.

Het Huis voor de Dans krijgt geld uit het Programma Maatschappelijke Investeringen. Daarmee helpt de gemeente stadsdelen om voorzieningen als sporthallen te bouwen.

Onduidelijk is of de bouw begint in 2010, zoals in de voorwaarden van de subsidie staat. Van der Pligt zet er vraagtekens bij dat woningcorporatie en toekomstig eigenaar Stadgenoot in de toekomst mogelijk vrijelijk kan beschikken over het pand in het Polderweggebied.

D66-raadslid Petra Hoogerwerf wilde weten waarom het Huis voor de Dans wordt betaald uit een potje voor maatschappelijke voorzieningen en niet uit het cultuurgeld.

Op vragen van deze krant zei Gehrels donderdag dat de bijdrage aan het Danshuis met acht ton is gestegen, van 2,2 naar drie miljoen euro. Dat komt bovenop de in 2003 toegekende twee miljoen .

In het project zijn ook een ouder-kindcentrum en 44 woningen gepland. Gehrels zegt dat er een 'onrendabele top' is die door de betrokken partijen wordt gedekt.

Volgens projectleider Ger Jager van het Huis voor de Dans is het van groot belang om binnen een paar weken te beslissen. De begroting is voor het grootste deel rond, maar de ontwikkelaars vrezen de huizen niet kwijt te raken en willen daarom niet beginnen met de bouw. De projectontwikkelaars laten volgens hem niets van zich horen.

''We blijven heen en weer rommelen,'' zegt Jager. Verdere vertraging kan subsidies in gevaar brengen.

De streefdatum voor het voltooien van het Huis voor de Dans is 2012. Of dat gehaald wordt, is onzeker. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden