Gemeenteraad is hard voor bedreigde ambtenaar

De gemeenteraad heeft weinig medelijden met de honderd directeuren en hoofden van gemeentelijke diensten die worden ontslagen en moeten solliciteren op hun eigen baan. Dat blijkt uit reacties op de plannen van Amsterdam het ambtelijk apparaat te hervormen en met een kwart in te krimpen.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik zeg bravo dat het college eindelijk het ambtelijk apparaat activeert', aldus Lex van Drooge (CDA). 'Amsterdam is nog één groot sociaal sanatorium. We hebben een poule van directeuren die elke vijf jaar moet verkassen en veel geld verdienen. Daarnaast zitten dertig uitgerangeerde ambtenaren in de Wibautgroep (uitzendbureau voor topambtenaren).

'Wel heel erg'
Een aantal verdient rond de balkenendenorm en geeft één keer per jaar een deftig boekje uit. Laat ze een baan accepteren waarbij ze voor minder geld dingen doen die ze wel kunnen.' Ook D66 en VVD zeggen dat het college doet wat de gemeenteraad vraagt. Maurice Piek (VVD): 'Dat het pijn doet, dat mensen in paniek raken nu consequenties voelbaar worden, verbaast ons niets.' Marjo Visser (D66): 'Het is terecht dat de organisatie op haar kop wordt gezet, inclusief de top, dat alle functies worden vernieuwd. Het begrip 'naar eigen functie solliciteren' klopt niet. Er komt een nieuwe structuur waarbij ook aan de top minder banen te verdelen zijn.'

PvdA-raadslid Liselore van der Heijden. 'Dit is prematuur. De plannen zijn niet publiek; we kunnen hier dus nauwelijks op reageren. Maar de lijn van de PvdA is: já, we moeten bezuinigen, diep snijden in de organisatie, en er moet veel gesneden worden in eigen vlees. Juist ook in de top! Het moet wel netjes gebeuren, met goede financiële regelingen.' GroenLinks zegt het 'wel heel erg' te vinden dat er ontslagen vallen, maar zelf te hebben aangedrongen op minder macht bij de directies en op een 'egaler loonhuis'. De centrale ondernemingsraad van de gemeente is wel bezorgd.

Kritische rapport
Voorzitter René van Urk Dam zegt de totale plannen van de gemeente tot 2018, waarvan het college vandaag een deel bespreekt, niet te kennen. 'Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. We hebben in korte tijd 117 reorganisaties voor de kiezen gekregen. Bij de komende reorganisatie tot 2015 worden 950 mensen boventallig verklaard. Voor 2016 weten we het niet.' Van Urk Dam wijst verder op het in november verschenen kritische rapport 'Reorganiseren in Amsterdam' van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Volgens dit instituut ontbreekt het bij de sanering aan centrale regie en doet het stadsbestuur maar wat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden