Gemeenteraad eist verder onderzoek naar Pieter Jan Mijksenaar

De Amsterdamse gemeenteraad eist verder onderzoek naar de rol van oud-topambtenaar Pieter Jan Mijksenaar vanwege zijn rol bij de deportatie van de Joden uit Amsterdam.

1966: de gemeente neemt groots afscheid van Piet Mijksenaar (en zijn vrouw) in de RAI.Beeld Peter van Zoest

Na de studie naar de voormalige chef Bureau Inkwartiering Pieter Jan Mijksenaar, dient volgens de raad gekeken te worden of de Mijksenaarzaal in de Stopera herbenoemd moet worden.

"We willen voor de zomer helderheid hebben," aldus gemeenteraadslid Bart Vink van D66, die schriftelijke vragen zal stellen aan het gemeentebestuur. "Het is beter de zaal te vernoemen naar iemand die in de oorlog meer levens heeft gered."

Aanleiding voor het onderzoek naar Mijksenaar is het artikel in Het Parool van zaterdag over het gedrag van de topambtenaar in de oorlog, deels gebaseerd op een dissertatie van politicoloog Stephan Steinmetz. Mijksenaar dacht actief mee met de Duitsers hoe de Joden efficiënter in en uit de stad konden worden verhuisd en versnelde volgens Steinmetz daarmee de Jodenvervolging.

Alle coalitiepartners en de grote ­oppositiepartijen in de gemeenteraad dringen ook aan op nader onderzoek. Ook Rutger Groot Wassink (Groen-Links) is die mening toegedaan nu er nieuwe feiten over Mijksenaar naar boven zijn gekomen. Wel vindt hij dat terughoudend omgegaan moet worden met het hernoemen van ruimten, gebouwen of straten.

Opnieuw onderzoeken
"Burgemeester Willem de Vlugt schreef na het uitbreken van de Februaristaking een bericht dat ­staken ten strengste verboden was en dat daar ontslag op stond. Of hij een andere keus had, weet ik niet, maar het was wrang. Hetzelfde geldt voor de Jan Pieterszoon Coen. Hij veroverde Indië op agressieve wijze. Naar hem is de Coentunnel vernoemd. Dat moeten we zo laten. Maar omdat het werk van Mijksenaar was verbonden met het wegvoeren van Joden, vind ik dat we wel alles opnieuw moeten onderzoeken."

Woordvoerder Marjolein Moorman van de PvdA: "We moeten na ­het onderzoek kijken wat we met de naamgeving van de zaal moeten doen." Ook fractieleider Marja Ruigrok van de VVD vindt het belangrijk dat alle feiten boven water komen. "We ­zullen dit bij de plannen voor de verbouwing betrekken. Ook moet gekeken worden naar de namen die de ­zalen na de verbouwing krijgen."

Niet zo heldhaftig
Peter Kwint, raadslid voor de SP: "Als uit nader onderzoek blijkt dat meneer niet zo heldhaftig was als iedereen dacht, dan ligt langer nadenken over namen van de zalen na de verbouwing van de Stopera voor de hand."

Groot Wassink vraagt de kwestie Mijksenaar te betrekken bij lopend onderzoek naar de algehele opstelling van de gemeente Amsterdam ­jegens Joden in en na de oorlog. "De gemeente bracht Joden die ­terugkeerden uit de onderduik en de kampen achterstallige erfpacht­gelden in rekening. In de oorlog liet Amsterdam de Joden dertig procent meer huur betalen. Daar komt nu het verhaal van Mijksenaar bij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden