Gemeenteraad Diemen stemt in met openen Nuonweg

De gemeenteraad in Diemen heeft donderdagavond besloten de Overdiemerweg, ook bekend als de Nuonweg, tussen IJburg en Muiden open te stellen.

De Nuonweg, of Overdiemerweg, vlak voor de sluiting in 2014. Beeld Jean-Pierre Jans
De Nuonweg, of Overdiemerweg, vlak voor de sluiting in 2014.Beeld Jean-Pierre Jans

Tot 2014 was de Nuonweg de snelste weg van IJburg naar Muiden, maar deze werd door Diemen gesloten, omdat IJburg een eigen afslag naar de A1 kreeg en ze met afsluiting sluipverkeer door het dorp hoopten te voorkomen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het onder IJburgers populaire winkelcentrum Maxis was niet meer direct bereikbaar en scholieren uit Muiden waren hun korte fietsroute naar IJburg kwijt.

Na uitgebreid onderzoek door de gemeente Amsterdam naar eventuele nadelige effecten van de weg voor onder meer de verkeersveiligheid, economie, natuur en milieu is nu toch besloten de weg op termijn te openen.

5 miljoen euro
Ook heeft Diemen de garantie van gemeente Amsterdam dat alle kosten voor het aanleggen van de weg en een veilige kruising - geraamd op 5 miljoen euro -, eventuele planschadeclaims en claims voor onrechtmatige staatssteun door de hoofdstad worden betaald.

De onderzoeksuitkomsten en de financiële garantie waren voor Diemen aanleiding om de bedenkingen tegen openstelling los te laten, zegt een woordvoerder van de gemeente Diemen.

Gemeente Amsterdam
Als ook de gemeente Amsterdam de plannen definitief besluit door te zetten, kan een wijziging van het bestemmingsplan worden aangevraagd voor de weg die nu een elektriciteitsvoorziening is.

Gemeente Amsterdam zegt dat er nu eerst beter gekeken zal worden naar de uitvoeringsplannen samen met de betrokken partijen; Diemen, Gooise Meren, Maxis, Nuon en Tennet.

Lees ook: Miljoenenclaim om afsluiting Nuonweg en 'Sluiten van Nuonweg is gevaarlijk'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden