Gemeenteraad blokkeert bouwen in groene omgeving

Een meerderheid in de gemeenteraad eist dat Amsterdam niet gaat bouwen in groene stroken aan de stadsranden. Met steun van D66, SP en de PvdA, werd in motie van GroenLinks het college gevraagd het groen overeind te houden.

Door Ton Damen
Het groen trek via lobben vanuit de buitenwijken de stad in. Beeld anp
Het groen trek via lobben vanuit de buitenwijken de stad in.Beeld anp

Volgens GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens dreigt het Amsterdam college het groen in de stad weer terug te dringen door te willen bouwen aan de stadsranden. Dat blijkt volgens hem overduidelijk uit de nieuwe bouwopties die VVD-wethouder Eric van der Burg in de stad heeft aangewezen. De met brede steun in de gemeenteraad aangenomen motie wijst dat af.

Bouwen in de natuur is volstrekt onnodig, vindt Nuijens, die de aangenomen motie heeft opgesteld. "Amsterdam moet verdicht bouwen. Als panden gesloopt of vernieuwd worden, kun je meer woningen terugbouwen. Ook zijn de mogelijkheden voor bouwen op IJburg nog lang niet uitgeput."

Nuijens onderstreept dat hij in vroeg stadium alarm slaat. "De wethouder heeft nog niets besloten of voorgesteld. Maar door mogelijke bouwopties aan te wijzen, daar discussies over te openen, maakt hij wel de weg vrij voor bouwen in de natuur. Ik voel me als GroenLinkser verantwoordelijk voor de erfenis van voormalig wethouder Maarten van Poelgeest, die het groen in de stad altijd heeft beschermd."

Aanleiding is de ontwikkelstrategie Koers 2025. Daarin stelt wethouder Van der Burg voor de woningbouw te versnellen, zodat er al voor dat jaar 50.000 woningen in de stad worden gebouwd. In de oude 'structuurvisie' zouden er 70.000 woningen tot 2040 worden gebouwd. De gemeenteraad steunt de versnelling, maar wil niet dat allerlei alternatieven uit de mottenballen worden gehaald die de eerder vastgestelde Hoofdgroenstructuur aantasten.

Brettenzone
Nuijens noemt drie voorbeelden van groene plekken, die in de voorstellen van Van der Burg niet meer heilig zijn. De Brettenzone in stadsdeel Nieuw-West, een groenstrook bij de Haarlemmertrekvaart op de gronden van de Spieringhorner Binnenpolder. Een tweede plek is de Nieuwe Meer. "Het college sorteert voor om een deel van de prachtige ongerepte oevers van de Nieuwe Meer te bebouwen," zegt Nuijens. Een derde locatie is de Gaasperplas. Stadsecoloog Remco Daalder heeft geregeld benadrukt, aldus Nuijens, hoe belangrijk de groene lobben zijn voor het groen in het centrum van de stad.

Nuijens noemt het aannemen van de motie, nota bene met steun van coalitiefracties D66 en SP, het winnen van een eerste slag. "Maar het college schaakt hier strategisch, door het bouwen in groen alleen maar ter sprake te brengen. Formeel is alleen gesproken over mogelijkheden. Het college praat ook al met het rijk over het wegnemen van beperkingen op bouwhoogtes."

Glijdende schaal
"Op die manier wordt de mogelijkheid tot bouwen op omstreden locaties letterlijk bespreekbaar gemaakt. Het is een glijdende schaal. De oorlog gaat natuurlijk om het definitieve besluit niet in het groen te bouwen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden