Gemeenteraad Amstelveen unaniem: Eneco-aandelen houden

De Amstelveense gemeenteraad is niet van plan de aandelen in Eneco te verkopen. Via het aandeelhouderschap wil de raad invloed op het bedrijf blijven uitoefenen.

Het Parool
De gemeenteraad van Amstelveen wil de aandelen in Eneco niet verkopen. Beeld anp
De gemeenteraad van Amstelveen wil de aandelen in Eneco niet verkopen.Beeld anp

Dat zegt wethouder Peter Bot (milieu en energie) tegen Rtva, nadat de raad woensdagavond unaniem achter het voorstel ging staan om de aandelen te behouden. "Wij zien in Eneco een goede partner voor onze duurzaamheidsambities en die willen we er graag bij houden."

Verschillende bestuurders van gemeenten met aandelen in het energiebedrijf zeggen hun aandelen juist wel te willen verkopen. Nu Eneco is gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf zien ze geen reden om het commerciële leveringsbedrijf in publieke handen te houden.

Woensdag liet de ondernemingsraad van Eneco al weten dat het wil dat gemeenten niet alleen letten op de prijs, maar ook eisen stellen aan eventuele kopers, zoals het onderschrijven van Eneco's duurzame doelstellingen.

Poot stijf
In Rotterdam (32%), Den Haag (17%) en Dordrecht (9%) is het besluit tot verkopen van de aandelen al genomen. Eind augustus deed Amstelveen, dat 1,5% van de aandelen bezit, een dringend beroep op de drie steden om hun aandelen niet te verkopen.

"Als we alleen met die 1,5% blijven zitten wordt het een hele matige situatie," zegt Bot nu, die de discussie aan wil gaan met de overige gemeenten, om ze (deels) van gedachten te doen veranderen. "Zodat we wel een echte partij zijn om mee te gaan praten en samen met Eneco op kunnen trekken in de duurzaamheidsambities."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden