Gemeenteraad Almere blijft achter Floriade staan

De gemeenteraad van Almere heeft grote zorgen over de stijgende kosten van de Floriade, maar een ruime meerderheid van de raad blijft achter de komst van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 staan.

Patrick Meershoek
Wethouder Loes Ypma denkt dat de Floriade een goede zet is voor de ontwikkeling van Almere Beeld ANP
Wethouder Loes Ypma denkt dat de Floriade een goede zet is voor de ontwikkeling van AlmereBeeld ANP

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de bespreking in de raad van de bijgestelde begroting voor het evenement. Waar voor de zomer nog sprake was van een positief resultaat van een miljoen euro, moet de gemeente volgens nieuwe berekeningen rekening houden met een verlies van ruim zeven miljoen euro.

Die tegenvaller is koren op de molen van de fracties die vinden dat Almere nooit aan het Floriadeavontuur had moeten beginnen. Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV voltrekt zich het rampscenario dat zijn partij van meet af aan voorspelde. "De gang van zaken onderstreept de totale incompetentie van dit college," aldus Van Dijk, die rekening zegt te houden met een strop van 30 miljoen euro.

Bodemloze put
Ook de SP sprak van een financieel debacle. Fractievoorzitter Hans Everhard: "Deze coalitie gooit alles in een bodemloze put." Everhard maakte bekend dat zijn driekoppige fractie in de toekomst niet meer wil meepraten over de voorbereidingen van de Floriade, en voegde de daad bij het woord door de vergadering te verlaten.

De andere partijen in de raad trokken minder fel van leer, maar ook zij zijn geschrokken van de nieuwe cijfers. Namens D66 sprak Jan Lems over de nationale aandacht voor de oplopende verliezen die voor de Floriade worden voorspeld. "Dit is zeer slechte pr voor de stad."

De raad toonde zich ook onaangenaam verrast door nieuwe afspraken met ontwikkelaar Amvest die op het Floriadeterrein een groene woonwijk gaat bouwen. Op verzoek van Amvest is Almere akkoord gegaan met het omzetten van een percentage woningen van sociale koop in vrije-sectorhuur.

Letten op het rendement
Wethouder Loes Ypma, die onlangs van Woerden naar Almere is gekomen als vervanger van Tjeerd Herrema, wees op de grote financiële belangen van Amvest in het project. "Amvest is bereid om 300 miljoen euro in de wijk te investeren. Het is niet verwonderlijk dat men scherp let op het rendement op de lange termijn."

Ypma verdedigde de komst van de Floriade in 2022 met verve, en hield de raad voor dat het evenement juist vanwege de hoge ambities van blijvende waarde zal zijn voor de verdere ontwikkeling van Almere. "Alleen: ik heb geen glazen bol en ga u niet beloven dat er geen euro meer bijkomt in de komende drie jaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden