Gemeenteraad akkoord met samenwerking Ramallah en Tel Aviv

De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah. Alleen coalitiepartij SP stemde tegen. Daarmee kwam een einde aan een lange en verhitte discussie.

De Stopera vanaf de Amstel bezien Beeld Mats van Soolingen
De Stopera vanaf de Amstel bezienBeeld Mats van Soolingen

Aanvankelijk was het plan dat Amsterdam een stedenband aan zou gaan met Tel Aviv. Dat idee werd door de gemeenteraad zelf geopperd, maar toen in de zomer van 2014 onlusten uitbraken tussen Israël en de Palestijnen schortte het college de voorbereidingen op. In juni van dit jaar werd alsnog een voorstel tot een stedenband gedaan, waarbij niet alleen met Tel Aviv, maar ook met het Palestijnse Ramallah samengewerkt zou worden.

Dit stuitte op groot verzet in de raad. Met name de linkse partijen vreesden dat met een dergelijke stedenband het conflict in het Midden-Oosten 'geïmporteerd' zou worden in de Amsterdamse raad. De vele demonstranten die luidkeels hun mening lieten horen tijdens de raadsvergaderingen bewezen dat dit inmiddels al gebeurd was.

Burgemeester Eberhard van der Laan besloot daarop om eerst een bezoek te brengen aan beide steden, om daarna met een aangepast plan terug te komen. Uiteindelijk werd voorgesteld om de formele stedenband te schrappen, maar wel een samenwerking aan te gaan. Op de SP na kon de hele raad zich vinden in dat compromis, al werden er wel voorwaarden aan verbonden. Zo eiste GroenLinks dat Amsterdam op geen enkele manier samen gaat werken met partijen die iets te maken hebben met nederzettingen in Palestijns gebied of partijen die banden hebben met het Israëlische leger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden