Gemeenteraad akkoord met enorm bouwproject op Zuidas

De gemeenteraad is akkoord met verbouwing van de Zuidas. Met uitzondering van eenmansfracties van de Partij voor de Dieren en de Partij van de Ouderen stemden alle fracties vanmiddag in met het zogenoemde Zuidasdok, waarbij de ringweg A10 voor een deel onder de grond komt te liggen en treinstation Zuid wordt verbreed.

Roelf Jan Duin
Luchtfoto van de Zuidas Beeld anp
Luchtfoto van de ZuidasBeeld anp

De PvdA twijfelde tot het allerlaatste moment over wel of niet instemmen met de verbouwing die zeker tien jaar gaat duren. Maar nadat wethouder Eric van der Burg de sociaaldemocraten enige toezeggingen deed - er werd onder meer een motie aangenomen om uitbuiting van (buitenlandse) bouwvakkers te voorkomen - konden ook de sociaaldemocraten instemmen.

Amsterdam draagt slechts een beperkt deel bij aan de kosten, ongeveer een kwart miljard euro. In totaal kost de operatie een kleine 2 miljard euro, het grootste deel wordt opgebracht door het Rijk. De ondertunneling van een deel van de A10-Zuid is onderdeel van het enorme project.

De bouw van het Zuidasdok moet in 2017 beginnen en duurt zeker tot 2028. De Tweede Kamer moet nog wel een definitief fiat geven.

Eigenaren en huurders van beeldbepalende kantoortorens op de Zuidas, zoals AkzoNobel en ABN Amro op de Zuidas, hebben eerder al te kennen gegeven tegen de bouwplannen te zijn. Ze voorzien ernstige overlast, klagen dat de gevolgen niet goed zijn onderzocht, stellen in enkele gevallen nut en noodzaak ter discussie en schermen met schadeclaims.

Oude en nieuwe situatie op de Zuidas Beeld Chantal van Wessel/Het Parool
Oude en nieuwe situatie op de ZuidasBeeld Chantal van Wessel/Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden