'Gemeenten worstelen met boosheid inwoners'

Gemeenten vinden het moeilijk om te gaan met de toenemende boosheid van inwoners van hun stad. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving onder tien gemeenten.

Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgenBeeld anp

Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. De onderzoekers hebben onder meer met Amsterdam, Den Haag, Almere en Deventer gesproken.

Bestaande netwerken
Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken.

Amsterdam maakt gebruik van een spanningenindex. Daarmee tracht de gemeente spanningen tussen bevolkingsgroepen in kaart te brengen. In de jaarlijkse Amsterdamse Veiligheidsmonitor zijn acht stellingen opgenomen die informatie moeten geven over de 'gradaties van spanningen en potentiële oorzaken'.

'In gesprek gaan'
Bellaart: "Er zijn verschillende gradaties van boosheid en bij ieder past een bepaalde aanpak. Met bezorgde burgers kun je goed in gesprek gaan. Extreme uitingen die haat oproepen en discriminerend zijn moeten we echter duidelijk begrenzen. De politie moet dan ingrijpen, zeker bij dreiging van geweld."

Ook is het volgens de onderzoeker beter als maatschappelijke problemen, zoals huisvesting, schulden en overlast gezamenlijk met alle betrokkenen binnen de wijk worden opgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden