Gemeenten willen aanpak nachtvluchten Schiphol

Veertien gemeenten die zeggen veel overlast te hebben van nachtelijk vliegverkeer van en naar Schiphol, hebben minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gevraagd in te grijpen.

In 2017 lag het wekelijks aantal vluchten op 32.300. Beeld anp
In 2017 lag het wekelijks aantal vluchten op 32.300.Beeld anp

"Schiphol overschrijdt al drie jaar het vastgestelde plafond voor nachtvluchten'', stelt het samenwerkingsverband Holland Rijnland, een verband van gemeenten die in de buurt van Schiphol liggen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zou hiertegen moeten optreden. De gemeenten wijzen op een akkoord waarin was afgesproken dat jaarlijks niet meer dan 29.000 vliegbewegingen in de nachtelijke uren zouden plaatsvinden.

Volgens de gemeenten lag het werkelijke aantal nachtvluchten in 2017 op 32.300. In 2016 waren het er 33.000 en in 2015 werden 32.300 nachtvluchten uitgevoerd.

"De nachtelijke geluidshinder leidt tot slaapverstoring, gezondheidsklachten en ernstige overlast voor de inwoners'', schrijven ze.

Minister Van Nieuwenhuizen wil in elk geval dat het aantal nachtvluchten niet meer boven de 32.000 uitkomt dit jaar. Als er overschrijding dreigt, zal de inspectie de luchtvaartsector daarop aanspreken, schreef ze deze week aan de Tweede Kamer.

Volgens haar is er nog een 'discussie' gaande over het maximumaantal nachtvluchten (29.000 of 32.000) in de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Hierin worden ontwikkelingen over Schiphol en omgeving door overheden, bewoners, de luchtvaartsector en brancheorganisaties besproken.

Rond de zomer komt de ORS met een advies waarna het kabinet een besluit neemt over het aantal nachtvluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden