Update

Gemeenten tarten kabinet met voorwaarden voor uitvoering sociaal en zorgakkoord

Pas als het kabinet voldoet aan dertien voorwaarden wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen over uitvoering van het zorg- en sociaal akkoord. Dat besloten de leden woensdag in ruime meerderheid tijdens het VNG-congres in Zwolle.

voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Beeld anp
voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse GemeentenBeeld anp

Naast de overheveling van de AWBZ en jeugdzorg, wordt het gemeentefonds naast de bezuinigingen van 350 miljoen euro mogelijk met nog 200 miljoen euro extra gekort. Ook op andere terreinen krijgen de regionale overheden honderden miljoenen euro's minder. Gemeenten moeten daardoor anders en goedkoper gaan werken, maar stuiten op nieuwe regels.

'Zoals de verplichting om opnieuw een ellenlange intake te houden als een bijstandsgerechtigde na een maand betaald werk opnieuw een uitkering moet aanvragen. Regelgeving die zowel de burger als de gemeente bijna meer kost aan ergernis en tijd, dan het opbrengt aan arbeid', waarschuwt Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma.

Een van de voorwaarden is dat een aangekondigde korting van 89 miljoen euro op het gemeentefonds voor huishoudelijke hulp wordt geschrapt. Ook willen de gemeenten dat er één regeling komt voor de 'onderkant van de arbeidsmarkt'.

Gemeenten boos op kabinet
Commissievoorzitter Jan Hamming was helder over de dertien voorwaarden. 'Er moet voldoende budget zijn en genoeg beleidsvrijheid zonder nieuwe regeltjes uit Den Haag. Het kabinet moet ingaan op deze condities. Pas dan gaan we praten.'

Veel leden toonden zich op het congres verbolgen over het feit dat het sociaal akkoord is vastgesteld zonder inbreng van de VNG. Volgens Hamming wordt door dit akkoord de bureaucratie juist vergroot. Ruim 97 procent van de VNG-leden meent dat de gemeenten pas in staat zijn de taken op het terrein van werk en zorg goed uit te oefenen als aan deze 13 voorwaarden is voldaan. Ook willen ze dat niet opnieuw financiële risico's bij gemeenten worden neergelegd.

Financiën op orde krijgen
Volgens Jorritsma maakt de Rijksoverheid weinig haast om deze barrières te slechten. 'Het is bijzonder zorgwekkend dat daarnaast departementen hun bezuinigingen proberen af te wentelen op de gemeenten, zoals de kosten van processen-verbaal voor overlast en de vorming van regionale meldkamers', aldus Jorritsma.

Gemeenten proberen de financiën op orde te krijgen, maar als ze de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen, 'krijgen ze een uitbrander van de minister'. Jorritsma wil dat het Rijk gemeenten de ruimte geeft om te vernieuwen. De VNG wil tevens meepraten over beslissingen die hierover door de ministeries worden genomen.

De 13 voorwaarden van de VNG zijn:
1. Eén regeling voor de 'onderkant' van de arbeidsmarkt, dus geen aparte regelingen en regimes voor arbeidsgehandicapten
2. Geen landelijke indicatiestelling: gemeenten organiseren dat zelf, dan wel in regionaal verband
3. De arbeidsmarktregio bepaalt zelf de wijze van organisatie en samenwerken binnen de regio
4. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de participatie van de onderkant van de arbeidsmarkt
5. Het Rijk zorgt ervoor dat werkgevers voldoende werkplekken organiseren voor de onderkant van de arbeidsmarkt
6. Het Rijk zorgt voor een toereikend macrobudget en zorgt ervoor dat gemeenten daarover tijdig worden geïnformeerd
7. Er komt geen afzonderlijke cao voor de onderkant van de arbeidsmarkt
8. Voor 'beschut werk' is de beloning maximaal 100 procent van het wettelijk minimumloon
9. De financiering van de pensioenen van de sector sociale werkvoorziening wordt duurzaam opgelost
10. Geen korting van 89 miljoen euro op het gemeentefonds ten behoeve van de huishoudelijke hulp
11. Wettelijke instrumenten en beleidsvrijheid om te zorgen dat de maatschappelijke ondersteuning terecht komt bij mensen die het niet zelf kunnen regelen en/of het niet zelf kunnen betalen
12. Geen schotten in de budgetten (Huishoudelijke Hulp, Jeugd GGZ)
13. Proportionele inspectietaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden