Gemeenten stemmen nog niet in met decentralisatie zorg

Twee derde van de Nederlandse gemeenten wil niet verantwoordelijk worden voor het leveren van zorg en begeleiding van de inwoners, in ieder geval niet op de manier zoals dat nu van hen verwacht wordt. Van de ruim 300 gemeenten die reageerden op de ledenraadpleging van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stemde 67 procent niet in met de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over de invulling van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld ANP
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld ANP

Het bestuur van de VNG besluit vrijdag over eventuele vervolgstappen en of het meegaat in de mening van de leden.

In het wetsvoorstel, dat gisteren bij de Tweede Kamer is ingediend, staat dat gemeenten vanaf 2015 taken moeten uitvoeren die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen. Gisteren kwam Van Rijn ook nog eens met 3,9 miljard euro extra voor de gemeenten om de zorgtaken uit te voeren, maar ondanks dat vinden de gemeenten dat er nog teveel onduidelijkheid is rondom deze wet.

Zorgen wegnemen
De VNG merkt op dat de voor- en tegenstemmers opvallend vaak dezelfde argumenten hebben. 'Het zijn vooral 'ja mits' en 'nee tenzij' argumenten als toelichting bij de uitgebrachte stemmen', zo schrijft de VNG in een verklaring.

Van Rijn wacht op het standpunt van het VNG-bestuur, zo laat hij weten in een reactie. Uit de ledenraadpleging blijken volgens hem twee dingen. 'Ten eerste dat de gemeenten de nieuwe verantwoordelijkheden op zich willen nemen. Ten tweede dat er zorgen zijn over de randvoorwaarden van de uitvoering daarvan. Dinsdag heb ik de nieuwe Wmo naar de Tweede Kamer gestuurd. Ik hoop dat we daarmee een deel van deze zorgen kunnen wegnemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden