Gemeenten nemen waterschade vaker voor lief

Door bezuinigingen stellen veel gemeenten onderhoud aan waterafvoer en riolering uit. Bijna de helft accepteert een grotere kans op schade voor hun inwoners door wateroverlast.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit de Barometer Fysieke Leefomgeving. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV hebben het rapport dinsdag in Zwolle aangeboden aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst

Blijkens de inventarisatie is 45 procent van de gemeenten bereid rioleringswerkzaamheden uit te stellen of zelfs te schrappen.

Bijna 40 procent vindt echter dat op die post onder geen beding mag worden bezuinigd. Bijna 30 procent van de gemeenten vindt een stijging van de rioollasten met 5 tot 10 procent acceptabel.

Burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel, tevens voorzitter van de stichting RIONED, noemt de lastenverhoging aanvaardbaar en noodzakelijk. 'Een verhoging van rioolrechten is acceptabel als je er voor zorgt dat die vervanging op de beste manier gebeurt', aldus Gaillard.

De gemeenten ervaren de stagnatie op de woningmarkt als hun voornaamste probleem, blijkt uit het rapport over de leefomgeving. De doorstroming verloopt stroef. Toch zien de gemeenten de stagnatie als een tijdelijk probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden