Gemeenten moeten miljarden bezuinigen

Gemeenten zullen de komende jaren flink moeten schrappen in de uitgaven voor wegen, sport, cultuur, openbaar groen en straatverlichting.

Beeld thinkstock

De lokale overheden worden geconfronteerd met een gat van ruim 6 miljard euro door bezuinigingen en de overheveling van rijkstaken, becijfert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De gemeenten hebben volgens het COELO nauwelijks mogelijkheden het gat van 6 miljard euro te dichten, blijkt uit het onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2017 zal het niet meer lukken zonder ingrijpende bezuinigingen sluitende begrotingen te maken.

Verhoging belastingen
Verhoging van gemeentelijke belastingen is geen optie en biedt evenmin verlichting. Zelfs een theoretische verdubbeling van de lasten voor de burger kan het gat niet dichten, aldus het COELO.

Omdat de gemeentelijke begrotingen sluitend moeten zijn, is een miljardenbezuiniging onontkoombaar. Het COELO-onderzoek geeft aan dat de meeste mensen bezuinigingen aanvaarden op bijvoorbeeld straatverlichting, cultuur, buurtcentra en sportaccommodaties. Schrappen in de kosten voor thuiszorg, jeugdzorg en de sociale werkvoorziening wijzen burgers blijkens het rapport in meerderheid af.

Grote gevolgen
Het schrappen in het gemeentelijk budget heeft grote economische gevolgen,voorspellen de onderzoekers. De materiële bestedingen door de gemeenten bedragen circa 20 miljard euro. De gemeenten nemen een kwart van alle overheidsbestedingen voor hun rekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden