'Gemeenten moeten huisjesmelkers aanpakken'

Gemeenten moeten in actie kunnen komen tegen huisbazen die zich niet aan de regels houden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft hiervoor een plan gemaakt.

Huisjesmelkers vragen hoge huren en onderhouden panden vaak slecht. Beeld anp

Volgens de studentenvakbond vormt intimidatie door huisbazen een structureel probleem.

De LSVb wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om in te grijpen. Gemeenten zouden steekproefgewijs of met een tip van de Huurcommissie kunnen controleren of een bekende, malafide huisbaas nog steeds te veel huur vraagt. Als een huisbaas een te hoge huur vraagt zou een gemeente een dwangsom of boete op kunnen leggen.

Dijkstra
Het plan is opgezet samen met de student Max Dijkstra voor wie de maat vol was na een hevig conflict met zijn huisbaas. Dijkstra werd bedreigd en in zijn been geschoten.

Voorzitter Tariq Sewbaransingh: "Al jaren roepen wij dat er echte sancties tegen huisjesmelkers moeten bestaan. Zij krijgen nu volledig vrij spel, wat hoge huurprijzen en intimidatie van huurders tot het gevolg heeft. Het verhaal van Max vormt de druppel, het is tijd voor actie''.

'Huurpolitie'
De Woonbond herkent de misstanden in de huursector, zoals te hoge huren, het niet terugbetalen van waarborgsommen en woningzoekenden die worden opgelicht.

De bond pleit daarom voor het instellen van een zogenoemde 'huurpolitie', die onderzoek doet en ook boetes en dwangsommen kan opleggen.

"Het is hoog tijd om huisjesmelkers echt aan te pakken, en huurders in bescherming te nemen," stelt directeur Ronald Paping van de Woonbond.

Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in Amsterdam ontving volgens de Woonbvond in 2016 in totaal 445 meldingen. Daarvan had 23% betrekking op druk en intimidatie door verhuurders, 22% op wangedrag door bemiddelingsbureaus en 16% op huurprijzen en schendingen van huurbescherming.

Lees ook: Prins Bernhard genomineerd voor Huisjesmelker van het Jaar

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden