Gemeenten keren zich tegen homobeleid nieuwe kabinet

AMSTERDAM - Meerdere Nederlandse gemeenten hebben zich donderdag gekeerd tegen de toezegging in het regeerakkoord dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk bescherming krijgen.In navolging van de gemeente Amsterdam, lieten onder meer Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Den Haag weten dat het beleid blijft dat ambtenaren van de burgerlijke stand niet mogen weigeren homo's te trouwen.

Burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven stelde zelfs dat afspraken over het werk van trouwambtenaren niet in een regeerakkoord thuishoren. Ook in Utrecht stelde een woordvoerder dat ''het kabinet niet gaat over ons personeelsbeleid''. In Den Haag noemde wethouder Frits Huffnagel het standpunt dat ambtenaren mogen weigeren homoparen te trouwen ''uiterst dubieus''.

In het regeerakkoord staat dat homohuwelijken mogelijk blijven, maar dat er ''initiatieven'' komen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen. SGP-fractieleider Bas van der Vlies maande het nieuwe kabinet donderdag tot spoed. Hij wil de overeenkomst tijdens het debat over de regeringsverklaring, eind deze of begin volgende maand, ter sprake brengen.

Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema legitimeert dit plan discriminatie van homo's en is het in strijd met artikel 1 van de Grondwet waarin het gelijkheidsbeginsel is vastgelegd. ''Als ambtenaren zich niet in de wet kunnen vinden, moeten ze ander werk gaan doen.'' Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil dat juridisch onderzocht wordt of de plannen van het kabinet wel door de beugel kunnen. ''Wanneer je iemand vanwege zijn seksuele geaardheid een dienst mag weigeren als ambtenaar, komen we op een hellend vlak terecht.''

Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden is ook absoluut niet blij met de ruimte voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren in het regeerakkoord. ''Straks krijg je dat ambtenaren ook geen huwelijken willen sluiten tussen moslims en niet-moslims. Mensen hebben het recht op gekke opvattingen, maar moet je ambtenaren in hun werk ruimte geven voor deze wonderbaarlijke opvattingen?''

Homo-organisatie COC gaat alle Nederlandse gemeenten een brief sturen met vragen over het homohuwelijk. Met de enquête wil het COC onder meer het aantal 'weigerambtenaren' in kaart brengen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden