Gemeenten dreigen Eneco-rvc naar huis te sturen

De koude oorlog tussen Eneco en zijn aandeelhouders gaat richting kookpunt. De gemeenten die het energiebedrijf willen privatiseren, dreigen de raad van commissarissen naar huis te sturen.

Hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam Beeld ANP Xtra
Hoofdkantoor van Eneco in RotterdamBeeld ANP Xtra

29 van de 53 gemeenten met aandelen-Eneco hebben het vertrouwen in de raad van commissarissen verloren, schrijft de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser in een naar Het Parool uitgelekte brief aan zijn collegawethouders.

In een bijlage van de brief worden ze alle 29 nog eens opgesomd. Fijntjes wordt opgemerkt dat ze samen goed zijn voor tachtig procent van de aandelen.

'Verstoorde verhoudingen'
Het zijn de grote aandeelhouders die bekendstaan als warme voorstanders van de privatisering van Eneco - behalve Rotterdam (32 procent) sluiten ook Den Haag (17 procent) en Dordrecht (9 procent) zich aan bij de bittere verwijten in de richting van de commissarissen.

Tot woede van deze gemeenten heeft de Enecodirectie geregeld gewaarschuwd dat met nieuwe aandeelhouders het groene karakter van het energiebedrijf op de tocht kan komen te staan.

Er is sprake van 'sterk verstoorde verhoudingen', schrijft Visser. De commissarissen hebben Enecodirecteur Jeroen de Haas te veel zijn gang laten gaan, zo blijkt uit de geheime stukken die alleen voor de colleges van b. en w. bestemd waren. 'Niet delen met gemeenteraden,' staat erop.

Responstijd
De commissarissen krijgen het verwijt dat ze geen 'onafhankelijke positie' hebben ingenomen ten opzichte van de Enecobestuurders.

Ook trekt de raad van commissarissen 'zich de sterk verstoorde verhoudingen onvoldoende aan en laat na daarop adequaat te reageren', volgens de door Visser voorgezeten Aandeelhouderscommissie.

De gemeenten hebben een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen. Daar willen ze het opzeggen van het vertrouwen in de commissarissen in stemming brengen.

Met een meerderheid kunnen ze de toezichthouders uit hun functie zetten, schrijft Visser. Wel krijgt de directie eerst maximaal zestig dagen responstijd. 'In deze twee maanden staan de aandeelhouders open voor overleg,' schrijft Visser.

De dreigende brief is het volgende hoofdstuk in de koude oorlog om Eneco. De privatisering leek begin vorig jaar een gelopen race; de overgrote meerderheid van de colleges wilde verkopen, 92 procent van de aandelen.

Daarna laaide in de gemeenteraden het verzet op, nadat Amstelveen en andere gemeenten hadden aangedrongen op behoud van de aandelen.

En dus ook nadat de Enecodirectie zijn zorgen publiek had gemaakt. Daarop vielen Den Haag, Schiedam en Delft weg uit het kamp van de voorstanders. Nu is nog 75 procent voor verkoop.

Bemiddelaar
In de brief schetst Visser wat zich de voorbije maanden achter de schermen heeft afgespeeld. De commissarissen claimden volgens hem een vetorecht voor de Enecoleiding bij de verkoop.

Het leidde tot een 'impasse', schrijft Visser. In een rapport heeft de aandeelhouderscommissie eind november haar beklag gedaan over directie en commissarissen.

29

Van de 53 Eneco-aandeelhouders hebben er 29 geen vertrouwen meer in de raad van commissarissen.

In een reactie schrijven directie en commissarissen dat het rapport de verhoudingen onnodig op scherp zet.

Ook is het 'eenzijdig, onvolledig en op verschillende onderdelen aantoonbaar onjuist'. Het vertrouwen opzeggen in de commissarissen lijkt hen niet in het belang van Eneco en haar aandeelhouders.

De directie dringt aan op een onafhankelijke bemiddelaar. Ook krijgen de aandeelhouders op hun beurt het verwijt dat ze Eneco hebben zwartgemaakt. Voor vrijdag heeft Eneco eveneens een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen, 'om het beeld recht te zetten'.

De PvdA is fel tegen verkoop, maar de 'onrust' rond de Enecotop is voor niemand goed, ook niet voor de voorstanders, concludeert de fractievoorzitter in Rotterdam Leo Bruijn. "Slecht voor de opbrengst ook."

Goede hoop
In een reactie op het voornemen van de gemeenten om het vertrouwen op te zeggen in de raad van commissarissen noemde Eneco dit donderdagochtend 'onverantwoordelijk en schadelijk voor Eneco, haar aandeelhouders, alle andere belanghebbenden en het privatiseringsproces'.

Vrijdag zal Eneco de gemeenten bijpraten over hun zorgen, zoals het beloningsbeleid, de invloed van de aandeelhouders op investeringen en het toevoegen van een extra commissaris. De directie heeft goede hoop eruit te komen met de aandeelhouders, 'dat de verschillen van mening uiteindelijk beperkt zijn'.

"Het is in het belang van alle partijen dat we stoppen met het benadrukken van de verschillen en nu doorgaan met de voorbereiding van het privatiseringsproces," concludeert een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden