Gemeentelijke woonlasten Amsterdam in 2022 gemiddeld iets omhoog

De woonlasten van huiseigenaren stijgen dit jaar gemiddeld harder dan eerder voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Het Parool
Amsterdamse woningen in aanbouw. Beeld ANP
Amsterdamse woningen in aanbouw.Beeld ANP

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is er gemiddeld sprake van een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van 3,4 procent. In december leek dat nog een ‘gematigde stijging’ van 2,1 procent. Die berekening sloeg op een steekproef onder 106 gemeenten. Nu legde de VEH de belastingen van 345 gemeenten naast elkaar om tot een gemiddelde te komen.

Verder wordt de afvalstoffenheffing in doorsnee zo’n 4 procent duurder, waar eerder van een plus van dik 3 procent werd uitgegaan. Voor de rioolheffing zijn huishoudens ongeveer 1 procent meer kwijt.

Amsterdam

Net als ieder jaar zijn er per gemeente weer grote verschillen. In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5 procent. Voor Amsterdam gaat het deze keer om een stijging van 1,9 procent: gemiddeld gaan huishoudens dit jaar 184 euro ozb-belasting betalen. Vorig jaar steeg de ozb voor Amsterdammers nog fors, met meer dan 22 procent.

De ozb-aanslag valt in Weesp na de samenvoeging met Amsterdam juist maar liefst 40 procent lager uit. Hier daalt het gemiddelde van 270 naar 160 euro. In Landsmeer stijgt de ozb juist van 365 naar 478 euro. Daar gaat het om een toename van 31 procent – op gemeente Papendrecht na de grootste stijging in Nederland.

De afvalheffing voor meerpersoonshuishoudens stijgt in Amsterdam 1,4 procent: van 435 euro naar 441 euro. De gemiddelde gemeentelijke woonlasten voor Amsterdamse huishoudens stijgen van 755 euro vorig jaar naar 776 euro dit jaar.

Onverenigbaar

De gemiddelde landelijke stijging van woonlasten is de VEH een doorn in het oog. Het is volgens de organisatie onverenigbaar als gemeenten via de ozb huiseigenaren laten opdraaien voor kosten waarvoor eigenlijk het Rijk voldoende middelen zou moeten geven. “Zoals voor de tekorten in bijvoorbeeld de jeugdzorg, dat is onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost,” zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij VEH. Als de overheid niet structureel meer geld geeft, vreest de VEH dat in veel gemeenten de ozb verder zal worden verhoogd.

De gemiddelde stijging van de woonlasten is ondanks de bijstelling minder hoog dan in voorgaande jaren. In 2020 en 2021 stegen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 5 procent.

In een eerdere versie van dit stuk stond dat de gemiddelde woonlasten in Amsterdam iets lager zouden zijn. Dit klopt niet. Vanwege een fout in de aangeleverde informatie werd een verkeerde conclusie getrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden