Gemeente zoekt zeker 20 plekken voor 24-uursopvang

De gemeente gaat op zoek naar een welzijnsinstelling die vanaf 1 juli volgend jaar de 24-uursopvang van ongedocumenteerden en uitgeprocedeerden wil organiseren.

De huidige bed-, bad- en broodopvang betaalt Amsterdam uit eigen zak. Beeld Rink Hof
De huidige bed-, bad- en broodopvang betaalt Amsterdam uit eigen zak.Beeld Rink Hof

Meer dan 20 panden zijn nodig om hen groepsgewijs te huisvesten. Dat staat in het uitvoeringsplan dat verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink woensdag naar de gemeenteraad stuurt.

Per 1 juli 2019 moet de nieuwe opvang in bedrijf zijn, uiteindelijk wil de wethouder 500 immigranten opvang kunnen bieden. Wat hem betreft mag de doelgroep maximaal anderhalf jaar gebruik maken van de nieuwe voorziening. De wethouder denkt maximaal 23 panden nodig te hebben.

Kleine locaties
In eerste instantie zullen ongeveer 500 immigranten die nu om wat voor reden dan ook geen legale status hebben, opgevangen worden in kleine locaties verspreid over de stad. In groepswoningen van maximaal 80 personen, krijgen zij een kamer die ze moeten delen met een lotgenoot. Ook de keukens en het sanitair wordt gedeeld.

Per locatie wordt een soort woonbegeleider aangesteld die de boel een beetje in de gaten houdt en de bewoners begeleidt. Koken en schoonmaken doen de bewoners zelf. Kwetsbare immigranten zullen kleinschaliger opvang krijgen.

Tijdens de opvang wordt samen met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heel precies uitgezocht of de immigrant in kwestie nog kans op een verblijfsvergunning heeft. Zo niet, dan zal de terugkeer naar het land van herkomst worden voorbereid.

Nachtopvang
Groot Wassink gaat ervan uit dat de landelijke proef met de opvang van uitgeprocedeerden en zijn Amsterdamse project in elkaar op zullen gaan. Dit is belangrijk, want dan zal Den Haag ook een groot deel van de kosten gaan dragen.

De huidige bed-, bad- en broodopvang betaalt Amsterdam uit eigen zak. HVO Querido en het Leger des Heils geven deze opvang momenteel vorm, namens de gemeente. Momenteel maken ongeveer 450 mensen gebruik van deze nachtopvang.

Lees ook: Hoe groot is de doorbraak over opvang van illegalen?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden