Gemeente zit betrokkenen liquidaties nóg dichter op de huid

De Amsterdamse politie gaat criminelen en de mensen die hand- en spandiensten voor hen verrichten dicht op de huid zitten, in nauwe samenwerking met andere overheidsdiensten. Zo moet de liquidatiereeks in de stad een halt worden toegeroepen. Daartoe moeten ook meer Marokkaanse en Turkse rechercheurs worden aangetrokken.

Forensisch deskundigen doen onderzoek bij het lichaam van Luana Luz Xavier, die vorige week werd doodgeschoten in Amstelveen Beeld anp
Forensisch deskundigen doen onderzoek bij het lichaam van Luana Luz Xavier, die vorige week werd doodgeschoten in AmstelveenBeeld anp

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag in de gemeenteraad. Van der Laan vindt dat bij het Amsterdamse politiekorps te weinig allochtone rechercheurs werken. Hij schaart zich daarmee achter het pleidooi van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die denkt dat allochtone rechercheurs kunnen helpen bij de aanpak van criminele bendes.

De politie begint al direct met een 'intensivering en verbreding' van de aanpak van de liquidatiegolf. Criminelen en hun handlangers moeten vaker te maken krijgen met een overheidsinterventie: bij elke misstap moet worden ingegrepen, schrijft Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Verschillende overheidsinstanties moeten daarom nog meer gaan samenwerken.

Persoonsgerichte aanpak
Figuren die een rol spelen in de liquidatiereeks krijgen te maken met een 'persoonsgerichte aanpak'. Deze mensen en hun omgeving moeten uit de anonimiteit worden gehaald en in het publieke en private domein worden aangepakt, vindt Van der Laan.

Zo zal strenger worden gecontroleerd op het criminele gebruik van woningen. Spookburgers worden opgespoord en uitkeringen die onterecht werden ontvangen kunnen worden teruggevorderd. Bovendien wil de politie en de gemeente horecavergunningen kunnen intrekken als blijkt dat een ondernemer een rol speelt in de onderwereld. Ook de belastingdienst en de arbeidsinspectie worden hiervoor ingezet. Nu al observeert de politie ontmoetingsplaatsen van criminelen en worden invallen gedaan in verdachte horeca gelegenheden.

Voedsel- en Warenautoriteit
In de Bentinckstraat werd eind september bijvoorbeeld een inval gedaan in een café waar criminelen elkaar ontmoeten. Bij die inval, waaraan Belastingdienst, Openbaar Ministerie, de arbeidsinspectie, de Voedsel- en Warenautoriteit, de douane, de politie en de gemeente samenwerkten, werden veertien mensen aangehouden. Auto's, vuurwapens, geld en mobiele telefoons werden in beslag genomen. Het café werd na de inval gesloten.

Van der Laan is bezorgd over het excessieve geweld die gepaard gaat met de strijd in de onderwereld. Met de aanpak moet 'Amsterdam een onveilige haven worden voor leden van rivaliserende groepen, hun kopstukken, facilitators, geweldmakelaars en criminele investeerders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden