Gemeente ziet niets in plannen voor luxehotel Paleis van Justitie

Het toekomstige luxehotel in het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht staat op losse schroeven. De gemeente ziet niets in de plannen van vastgoedontwikkelaar M7 Development, dat maandag 61,3 miljoen euro betaalde voor het pand.

Het Paleis van Justitie op de Prinsengracht. Beeld anp
Het Paleis van Justitie op de Prinsengracht.Beeld anp

M7-eigenaar Louis Meijer (51) en een groep investeerders willen een zeer luxe hotel in het pand vestigen. Maar de gemeente adviseerde al tweemaal negatief over de plannen van het bedrijf. Meijer is bovendien omstreden vanwege zijn rol in de corruptieaffaire rond Ton Hooijmaijers.

De stad zag niets in een eerder idee van M7 om in het rijksmonument een Hard Rock Hotel te vestigen. Ook het huidige plan, waarin M7 wil samenwerken met een andere onbekend gebleven internationale hotelketen, zal geen groen licht krijgen.

Onhaalbaar
De gemeente is verbaasd over de keuze van het Rijksvastgoedbedrijf om het Paleis van Justitie aan M7 te verkopen, zegt een woordvoerder. 'We hebben al twee keer negatief geadviseerd over de plannen van M7. Die passen niet in het hotelbeleid van de stad en zijn onhaalbaar. De gemeente staat open voor een hotel op die plek, maar als dat er komt moet het heel bijzonder zijn. Het plan van M7 is niet onderscheidend genoeg. Zo wordt het een ingewikkeld verhaal.'

De gemeente kan de plannen van M7 in de toekomst blokkeren, want voor een hotel in het Paleis van Justitie zijn nog tal van vergunningen nodig. Daarvoor moet de gemeente haar goedkeuring verlenen. Het risico voor M7 is groot: onder geen beding kan het pand worden teruggegeven aan het rijk. Andere mogelijke kopers wilden dergelijke voorwaarden wel in het contract. Als de gemeente weigert, zit de investeerdersgroep dus met een potentieel onbruikbaar pand van 61 miljoen euro. De verbouwing van het pand zal naar schatting nog eens zestig miljoen euro kosten.

Applaus
Edgar Peer, oud-wethouder Financiën in Amsterdam, bracht het pand onder de aandacht van de investeerdersgroep. Hij stopt zelf ook geld in het project, net als bouwmagnaat Dik Wessels. Over de bezwaren van de gemeente maakt Peer zich geen zorgen. 'Ik heb nog nooit gemerkt dat een project direct op applaus kan rekenen. Wij willen nog met de gemeente om de tafel en we gaan ervan uit dat wij hen van onze plannen kunnen overtuigen. Wij willen een zeer luxe hotel vestigen, op een unieke plek, dat ook echt iets teruggeeft aan de stad.'

Peer verwacht binnen 'één tot vijf jaar' de deur van het hotel te openen, maar wil verder niet zeggen welke exploitant zijn groep op het oog heeft.

Omkoping
Toen M7 Development zich meldde voor de aankoop van het Paleis van Justitie, was eigenaar Louis Meijer nog verwikkeld in een strafzaak. Hij betaalde het Openbaar Ministerie begin dit jaar 40.000 euro om vervolging af te kopen voor omkoping van VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Die werd in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor grootschalige corruptie en witwassen.

Meijer betaalde verreweg de hoogste afkoopsom van de elf ondernemers die tot een schikking kwamen. Volgens het OM zou hij 20.000 euro hebben betaald aan Hooijmaijers. Op de overboeking stond vermeld dat de politicus werd betaald voor 'adviezen inzake ontwikkeling Veenendaal', maar Meijer zei later in verhoren zich daarvan niets te herinneren.

Tijdens de aankoop van het Paleis van Justitie is Meijer door het Rijk onderzocht in het kader van de Wet Bibob, het bestuurlijke instrument waarmee de gemeente onwenselijke ondernemers uit de stad weert. Ondanks de schikking voor omkoping gingen tijdens die screening geen alarmbellen af. De gemeente heeft Meijer nog niet gescreend. Oud-wethouder Peer zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de schikking die Meijer trof. Meijer is onbereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden