Plus

Gemeente zet langdurig werklozen aan het werk

Door hen op te nemen in 'werkbrigades' probeert wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) iets te doen voor Amsterdammers die nauwelijks kans maken op een baan. Als het aan hem ligt storten over twee jaar vijfhonderd werkbrigadiers zich op achterstallig onderhoud in de wijken.

Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk)Beeld anp

1.Hé, dat lijken wel melkertbanen...
Zo gek is die associatie niet. Gesubsidieerde banen, zoals de melkertbanen uit de jaren negentig, raakten minder in zwang toen bleek dat maar weinig mensen doorstroomden naar vast werk. Veel werkgevers haakten af zodra de subsidie stopte. Bij de re-integratie van langdurig werklozen gingen veel gemeenten de laatste jaren over op werk met behoud van hun uitkering. Juist Vliegentharts eigen partij, de SP, loopt daar tegen te hoop en noemde dat dwangarbeid. Dus het is zoeken naar een alternatief voor het 'werken zonder loon'.

Bijzonder aan deze vorm van re-integratie is dat werkbrigadiers vanaf dag één het minimumloon verdienen. Door hen zelf aan het werk te zetten is de gemeente niet afhankelijk van de medewerking van werkgevers. En het geld is welbesteed, redeneert het stadsbestuur: zwakke wijken krijgen een opknapbeurt. Dus de gemeente slaat twee vliegen in één klap.

2. Wat gaan de werkbrigadiers doen?

Ze gaan op straat achterstallig onderhoud wegwerken. 'Denk aan het aanleggen van extra groenstroken, een extra veegbeurt of het regelen van het verkeer bij het wegwerken van achterstallig onderhoud,' schrijft Vliegent­hart aan de gemeenteraad.

Daarbij gaat het uitdrukkelijk om werk dat nu blijft liggen. Dat moet ook wel, gesubsidieerd werk loopt nogal eens uit op verdringing van andere banen voor lageropgeleiden. Daarom wordt Pantar, bekend van zijn sociale werkplaatsen, ingeschakeld als werkgever van de brigadiers. Dan is het gevaar van verdringing bij de sociale werkvoorziening al wat kleiner, denkt Vliegenthart, omdat Pantar daar dan zelf last van krijgt.

3. Maar als al die werkbrigadiers het minimumloon verdienen lopen de kosten snel op, toch?
Zeker. En te meer omdat D66, VVD en SP in hun bijgestelde coalitieakkoord begin dit jaar hebben afgesproken dat over twee jaar zo'n vijfhonderd Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de werkbrigades werken. Het stadsbestuur heeft daarvoor toen tien miljoen euro vrijgemaakt. Dat is zeker niet genoeg voor vijfhonderd werkbrigadiers. Maar Vliegent­hart denkt een beroep te kunnen doen op een deel van de 54 miljoen euro voor achterstallig onderhoud en het opknappen van zwakke wijken.

4. Is er wel zo veel achterstallig onderhoud dat vijfhonderd werkbrigadiers zich nuttig kunnen maken?
Vliegenthart denkt dat er werk te over is. Maar of dat klopt, moet blijken in de praktijk. Vandaag beginnen de eerste dertien werkbrigadiers. In het begin is het nog geen geoliede machine, waarschuwt de wethouder. Het is pionieren. Maar daarom beginnen de werkbrigades ook klein, in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. De werkbrigadiers krijgen vooralsnog een contract voor zes maanden. Als ze goed functioneren én als er genoeg werk is wordt dat verlengd tot twee jaar.

Of ze daarna doorstromen naar een vaste baan, de tijd zal het leren. Dat zal niet voor iedereen weggelegd zijn, weet de wethouder nu al. En bij de werkbrigades kunnen ze maar twee jaar blijven, zo is vastgelegd. Maar tot die tijd vinden ze tenminste weer waardigheid in hun werk en kinderen zien 's ochtends hun ouders weer naar het werk gaan. Dat is ook wat waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden