Gemeente zet door met sluiting coffeeshops bij scholen

Ook de laatste vijftien coffeeshops die zich op 250 meter of minder van een school bevinden gaan op 1 januari volgend jaar dicht. Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

David van Unen
null Beeld Ade Johnson
Beeld Ade Johnson

De maatregel was al aangekondigd bij de invoering van het afstandscriterium op 1 januari 2014, maar Van der Laan zei de raad toen een tussentijdse evaluatie toe.

In opdracht van de gemeente monitorde Bureau Intraval vanaf januari vorig jaar tot afgelopen zomer of de invoering van het criterium 'ongewenste neveneffecten als overlast of druk op woon- en leefklimaat' zou hebben. Daarvoor werden observaties gedaan, tellingen gehouden en politiecijfers onderzocht.

Vijf getransformeerd
Uit die onderzoeken blijkt dat het sluiten van coffeeshops in de buurt van onderwijsplaatsen niet heeft geleid tot extra overlast en openbare ordeverstoringen. Het werd drukker in omliggende coffeeshops, maar dat leidde niet tot overlast op straat. Opvallend genoeg geven schoolvertegenwoordigers en wijkagenten wel aan geen aanwijzingen te zien dat de maatregel invloed heeft op het softdrugsgebruik van jongeren.

Toch kiest Van der Laan er voor de gefaseerde invoering van het afstandscriterium door te zetten. Dat wil zeggen dat ook de overgebleven 15 coffeeshops die zich op 150 tot 250 meter van een school bevinden moeten gaan sluiten. Van de elf die hen voorgingen zijn er volgens de burgemeester inmiddels vijf getransformeerd. Vier tot lunchroom, één tot ijssalon. Van der Laan zegt volledige inzet toe aan coffeeshopexploitanten om samen tot goede transformaties te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden