'Gemeente wist dat aanvaller Joods restaurant radicaliseerde'

De gemeente Amsterdam is enkele weken voordat de 29-jarige Syrisch-Palestijnse Saleh A. Joods restaurant HaCarmel aanviel, gewaarschuwd dat de man radicaliseerde.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt NRC. De gemeente liet echter na de man op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims, maar wees hem door naar de geestelijke gezondheidszorg.

Nadat de Syriër eind vorig jaar met een knuppel de ruiten insloeg van het restaurant, werd hij alsnog ondergebracht in het Amsterdams programma voor geradicaliseerde moslims.

Advocaat Willem van Vliet van Saleh A. bevestigt tegen de krant dat zijn cliënt, die in afwachting van zijn proces nog altijd in Amsterdam woont, nu is opgenomen in de radicaliseringsaanpak. Hij weet ook van de eerste melding over signalen van radicalisering.

Verkeerde inschatting
Bronnen van NRC zeggen dat de gemeente destijds 'een verkeerde inschatting' heeft gemaakt. Een woordvoerder van waarnemend burgemeester Van Aartsen kan dat niet bevestigen: "Wij doen geen mededelingen over meldingen die worden gedaan bij het Meld- en adviespunt Radicalisering. Dat is vertrouwelijke informatie."

De Syriër wordt vervolgd voor vernieling en diefstal, terwijl zijn daad volgens de advocaat van de restauranteigenaar politiek-ideologisch gemotiveerd is.

De door de man vernielde ruit van het Joods restaurant in Amsterdam. Beeld anp
De door de man vernielde ruit van het Joods restaurant in Amsterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden