Gemeente wil zwerfjongeren helpen met problemen

Jaarlijks raken meer dan tweehonderd Amsterdammers tussen de 18 en 23 jaar dak- of thuisloos. De gemeente wil voorkomen dat deze kwetsbare groep tussen wal en schip valt.

Vorig jaar kwamen de coalitiepartijen D66, VVD en SP met een gezamenlijk plan om de problematiek van zwerfjongeren het hoofd te biedenBeeld anp

Jongeren belanden niet zomaar op straat. De praktijk leert dat de meeste dak- en thuisloze jongeren kampen met 'meervoudige problematiek': ze hebben schulden, gaan niet meer naar school en hebben problematische familierelaties. Het helpen van deze groep jongvolwassenen vraagt dus om een 'integraal plan van aanpak', zoals dat in beleidstaal heet.

Wethouder Simone Kukenheim (Jeugd, D66) maakte een plan om dak- en thuisloze jongeren te helpen. Ze zet allereerst in op preventie, het voorkomen van problemen. "Volgens de wet ben je op je achttiende volwassen. Dan krijg je allerlei verplichtingen, zoals het betalen van zorgpremie. Veel jongeren weten dat niet en bouwen dan meteen na hun achttiende verjaardag een schuld op."

Zorgverzekering
Daarom zijn afspraken gemaakt met zorgverzekeraars om jongeren in een kwetsbare positie al voor hun achttiende verjaardag te informeren over een zorgverzekering. Ook wordt de schuldhulpverlening die speciaal is toegespitst op jongeren uitgebreid.

Beeld Het Parool

Een andere verandering als jongeren achttien worden: ze krijgen te maken met andere hulpverleners. Meer dan de helft van de dak- en thuisloze jongeren viel onder Jeugdzorg. En al biedt de wet de mogelijkheid Jeugdzorg te verlengen tot 23 jaar, een soepele overgang naar nieuwe hulpverleners is essentieel.

Jeugdzorg
Behalve proberen te voorkomen dat kwetsbare jongeren op straat belanden, wil Kukenheim deze groep ook perspectief bieden, bijvoorbeeld door ze passende woonruimte aan te bieden. Ook daar is maatwerk vereist. "Sommige jongeren kunnen goed op zichzelf wonen, voor anderen zijn er plekken met een vorm van begeleiding," zegt Kukenheim.

Vorig jaar kwamen de coalitiepartijen D66, VVD en SP met een gezamenlijk plan om de problematiek van zwerfjongeren het hoofd te bieden. Het plan van aanpak van Kukenheim borduurt daar op voort. D66-raadslid Meltem Kaya is er dan ook opgetogen over dat het initiatief dat zij samen met de twee andere collegepartijen nam is opgepikt. "Dit plan sluit beter aan op de Jeugdzorg die de jongeren eerst kregen en zet veel meer in op preventie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden