Gemeente wil verhuurder Hilwiscomplex aanpakken om te hoge stookkosten

Verhuurder Rappange vindt de gemeente recht tegenover zich in het slepende conflict over de verwarming van het Hilwiscomplex rond de Wolkenkrabber in Zuid, waarbij huurders gemiddeld 7000 euro per jaar aan stookkosten betalen. Dat zei SP-wethouder Laurens Ivens vandaag in de gemeenteraad.

Elisa Hermanides
null Beeld anp
Beeld anp

Hij zoekt opnieuw naar mogelijkheden om de verhuurder aan te pakken. 'Dit is volstrekt onaanvaardbaar verhuurdersgedrag.' Oorzaak van de hoge stookkosten van bijna 600 euro per maand is de meer dan tachtig jaar oude stookinstallatie van het Hilwiscomplex. Wettelijk gezien hoeft de installatie niet te worden vervangen, omdat het niet valt onder de definitie achterstallig onderhoud. Daarom kan de gemeente daar Rappange niet toe dwingen, zei Ivens.

De voltallige gemeenteraad sprak vandaag schande van het gedrag van de verhuurder. Van links tot rechts stelden raadsleden dat Rappange bezig is met het uitroken van huurders.

Dwangsom
Ivens vindt het gedrag van Rappange volstrekt onverantwoord en zoekt nu mogelijkheden om Rappange alsnog aan te pakken. Dat betekent dat de gemeente in overleg met stadsdeel Zuid Rappange gaat aanschrijven over achterstallig onderhoud in het complex. Met een aanschrijving kan de gemeente verhuurders via een dwangsom verplichten om achterstallig onderhoud aan een pand te herstellen.

Ook het algemene beleid dat er komt om al het achterstallig onderhoud in de stad aan te pakken via aanschrijvingen zal beginnen bij Rappange, zo stelde Ivens. De wethouder hoopt verder dat de nieuwe Warmtewet een aanknopingspunt biedt. Daarin staat dat er geen hogere stookkosten hoeven te worden betaald dan wanneer een huurder een gasaansluiting had gehad. Daarnaast ondersteunt de gemeente de huurders bij het juridiche gevecht met behulp van expertise en via een fonds.

De huurders zijn de afgelopen jaren al diverse malen naar de Huurcommissie en de rechter gestapt. Die geven hen, op één uitspraak van het Hof na, steeds gelijk, wijzen steeds onkostenvergoedingen toe, maar makelaar Rappange, die namens de eigenaren optreedt, geeft geen krimp. De kosten worden zelfs steeds hoger, want als huurders of nieuwe huiseigenaren een eigen cv-installatie kopen, verdeelt Rappange de kosten van de brandstof en de installatie over de resterende gebruikers.

Laurens Ivens. Beeld Harmen de Jong
Laurens Ivens.Beeld Harmen de Jong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden