Gemeente wil toch delen Olympische collectie behouden

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, blijft een deel van de collectie van Jacco Treurniet toch behouden voor de stad. Ruim 39 jaar lang verzamelde Treurniet alles van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Vrijdag wordt de gehele collectie geveild.

Thom Egberts
De collectie is ongelooflijk uitgebreid. Rechts achter de klok de klomp met de handtekening van Johnny Weissmuller. Beeld Rink Hof
De collectie is ongelooflijk uitgebreid. Rechts achter de klok de klomp met de handtekening van Johnny Weissmuller.Beeld Rink Hof

In de afgelopen jaren hoopte Treurniet nog de gehele verzameling te kunnen verkopen aan Amsterdam, het Olympisch Stadion of het NOC*NSF, maar overleg met deze partijen liep telkens stuk op geld. De grootste collectie memorabilia van de Olympische Spelen van 1928 gaat daarom onder de hamer.

De rondneuzende verzamelaars in IJsselstein waren het vandaag met elkaar eens: doodzonde dat de gemeente Amsterdam de collectie niet opkoopt. 'Het had allemaal in Amsterdam terecht moeten komen, maar dat vond de gemeente te duur,' zegt Ria Treurniet, de vrouw van Jacco.

Meebieden
Dat vindt de gemeente nog steeds. Vermoedelijk gaat het bij de koop hiervan om enkele tonnen. Toch zal de stad zeer waarschijnlijk wel bieden op diverse onderdelen van de collectie om die daarna onder te brengen in het Amsterdam Museum en in het Olympisch stadion.

'We zijn erg trots op ons Olympisch verleden en het is een onuitwisbaar onderdeel van de geschiedenis van onze stad', laat de gemeente in een reactie weten. De gemeente heeft zelfs nog een ultieme poging gedaan de gehele collectie in de verkoop te krijgen en het Amsterdam Museum, het Olympisch Stadion en het NOC*NSF daarvoor te interesseren, maar dat liep op niets uit. Treurniet koos ervoor de onderdelen apart te veilen, omdat dat meer oplevert.

Mocht de collectie uit elkaar vallen, zal de gemeente dat betreuren. En daarom zal zij vrijdag, in samenspraak met het Olympisch Stadion en het Amsterdam Museum, meebieden op diverse objecten.

Een bord uit de collectie-Treurniet. Beeld -
Een bord uit de collectie-Treurniet.Beeld -
Een jasje uit de Treurniet-collectie. Beeld -
Een jasje uit de Treurniet-collectie.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden