Gemeente wil strafpuntensysteem voor taxichauffeurs invoeren

Taxistandplaats bij Amsterdam Centraal Station.Beeld Lin Woldendorp

‘Onschuldige foutjes’ kunnen heel grote gevolgen hebben voor taxichauffeurs. Zij roepen om minder strenge sancties. De stad werkt aan een puntensysteem, maar is huiverig dat de chaos van de taxioorlog terugkomt.

De gemeente heeft vergevorderde plannen om de taxiregels aan te passen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een puntensysteem waarbij kleine overtredingen minder desastreuze gevol­gen hebben voor de chauffeurs, omdat ze niet onmiddellijk worden geschorst.

Taxichauffeurs beklagen zich al jaren dat hun het werken onmogelijk wordt gemaakt door de hoge straffen. Volgens hen worden zij een week onherroepelijk geschorst als ze iemand laten uitstappen op een plek waar dat niet mag. Dat zijn ‘onschuldige overtredingen’ en bovendien kunnen ze vaak niet anders, zeggen ze. Ze stellen dat zij zich tegen de straffen nooit kunnen verweren.

De hoge straffen voor chauffeurs zijn een gevolg van de taxioorlog die begin deze eeuw in Amsterdam woedde en tot grote chaos leidde. Ze moeten afschrikken en voorkomen dat chauffeurs er opnieuw een potje van maken. In de praktijk is de pakkans echter niet groot, maar chauffeurs die van goede wil zijn en hooguit kleine foutjes maken, krijgen daarvoor een hoge rekening gepresenteerd.

Op maat bestraffen

In het strafpuntensysteem zouden chauffeurs pas worden geschorst als zij zes punten hebben gekregen. Het is de bedoeling dat punten na een jaar komen te vervallen. De nieuwe manier van straffen moet volgens de planning van de gemeente in april van kracht worden.

Dat bleek donderdag tijdens een kort geding dat diende voor de rechtbank in Amsterdam. Een aantal chauffeurs betoogde dat hoor en wederhoor meestal ontbreken en dat de chauffeurs helemaal niet, zoals de gemeente stelt, in geval van schorsing elders taxiwerk kunnen doen.

Volgens de advocaat van de chauffeurs willen de taxibedrijven de ruimte krijgen om overtredingen op maat te bestraffen. “Nu maak je gezinnen brodeloos, dat zijn draconische sancties voor relatief kleine overtredingen. Het staat op geen enkele manier in verhouding tot de bescheiden straffen voor chauffeurs die actief zijn op de bestelmarkt, zoals Uber.”

De advocaat die namens de gemeente sprak, meent dat het beeld dat de chauffeurs schetsen niet klopt. “Dat er geen verweer mogelijk is, is gewoon niet correct. Dat is mogelijk en daar zijn ook voorbeelden van. De taxibedrijven hebben zeker de vrijheid om zelf afwegingen te maken in de straffen die worden opgelegd.”

De rechtszaak draaide om een groep van 33 chauffeurs die een geding hadden aangespannen tegen hun eigen taxiorganisaties, Take a Taxi (TaT) en Taxistad. Die ontwikkelden zelf al een eigen strafmaat voor overtredingen, die minder stringent zou zijn, maar werden daarvoor door de gemeente op de vingers getikt. De rechter bepaalde vervolgens dat de organisaties een boete moesten betalen, van 10.000 euro. De chauffeurs begonnen de zaak met instemming van hun eigen club.

Zo ontstond de wonderlijke situatie dat de ­directeuren van de taxiorganisaties de zaak ­tegen hun chauffeurs graag wilden verliezen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Jeroen Pols van Taxistad verklaarde voor de rechter dat de straffen oneerlijk zijn. “De gemeente is zo een strafmachine. Het is niet, zoals de gemeente stelt, dat wij niet wíllen handhaven. Wij doen dat regelmatig, meer nog dan de gemeente. Het moeten wel redelijke straffen zijn.

Gouden Vijf

Taxichauffeurs die zich niet houden aan de zogeheten Gouden Vijfnormen, worden rigoureus bestraft omdat schendingen hiervan volgens de gemeente gelden als ‘hufterige overtredingen’. Bij de eerste overtreding wordt een schorsing van een week opgelegd, voor de tweede schending geldt een maand en wie drie keer over de schreef gaat, mag nooit meer werken als straattaxichauffeur in Amsterdam. Het gaat om:

- Het weigeren van een rit

- Het verkeer rond een standplaats ophouden

- Aanwijzingen van ambtenaren niet opvolgen

- Sjoemelen met tarieven

- Overlast veroorzaken op een standplaats

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden