Gemeente wil schulden Amsterdammers van CJIB overnemen

De gemeente wil schulden bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) overnemen van Amsterdammers die al diep in de schulden zitten. Het innen van achterstanden is bij de stad in betere handen, zegt wethouder Arjan Vliegenthart. De VVD is kritisch.

Bart van Zoelen
Het gaat alleen om mensen die al in de schuldhulpverlening zitten. Beeld anp
Het gaat alleen om mensen die al in de schuldhulpverlening zitten.Beeld anp

Het gaat alleen om mensen die al in de schuldhulpverlening zitten. Per jaar worden daar zo'n vijftienduizend Amsterdammers geholpen. "Als jij en ik door rood rijden, verandert er helemaal niets," zegt Vliegenthart.

Hij stelt het kabinet voor de komende jaren bij wijze van proef het CJIB het innen van boetes uit handen te nemen. Maar uiteindelijk wil hij hetzelfde doen voor de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en de studieschulden bij DUO.

VVD
VVD-raadslid Marianne Poot is kritisch op het plan. "Ik begrijp goed dat schulden zich kunnen opstapelen. Maar boetes moeten wel altijd helemaal betaald worden," zegt ze. "Ik wil niet dat de gemeente geld gaat toeleggen als een schuld oninbaar blijkt en een subsidie op boetes geeft." Haar partijgenoot in de Tweede Kamer Perjan Moors noemt het voorstel van Vliegenthart 'absurd'.

"Het is niet zo dat de schulden per definitie worden kwijtgescholden," zegt Vliegenthart. "Wij denken dat mensen met problematische schulden beter af zijn als het beheer van hun schuld in één hand komt."

Alleen maar logisch
Vorige week bleek uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat de overheid vaak een sta-in-de-weg is bij het verhelpen van schuldenproblematiek. "Door boete op boete te stapelen is het CJIB onderdeel van het probleem geworden."

Omdat de gemeente ook al de schuldhulpverlening regelt, is het volgens Vliegenthart alleen maar logisch als Amsterdam ook de CJIB-boetes int. Met één gemeenteloket voor schuldhulp, afbetaling en bemiddeling naar werk is er ook meer perspectief. Daar ontbreekt het mensen met schulden vaak aan, zodat ze, in de stress over alle aanmaningen, hun huishoudboekje alleen maar verder uit de klauwen laten lopen.

Maar ook voor het CJIB is het voordelig als de gemeente de incasso voor haar rekening neemt, denkt Vliegent­hart. "Bij deze mensen is het lastig innen, daar gaat veel werk in zitten. Wij kunnen de hoekige gevallen van het CJIB overnemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden