Gemeente wil plaskrul aan Nassaukade verwijderen

Na klachten uit de buurt besloot de gemeente dat de veelgebruikte plaskrul aan de Nassaukade verwijderd moest worden. Het urinoir zou voor geuroverlast zorgen en voor velen een doorn in het oog zijn. Niet iedereen is het daarmee eens.

Imke Stout
De krul is een herkenbaar onderdeel van het Amsterdamse straatmeubilair. Beeld Uncle.o. via Flickr
De krul is een herkenbaar onderdeel van het Amsterdamse straatmeubilair.Beeld Uncle.o. via Flickr

De plaskrul zou door herhaaldelijke vervuiling van poep en ander afval voor veel overlast zorgen. Manja Remmerswaal, die recht tegenover de krul woont, vindt het een raar verhaal. Ze kan zich niet vinden in de beslissing van de gemeente: "Ik heb nog nooit wat van de overlast gemerkt. Als het vies wordt is het gewoon een kwestie van goed schoonmaken. Je moet wel heel erg je best doen om last te hebben van de lucht. Dat is alleen als je je auto er vlak naast parkeert."

Remmerswaal vindt het dan ook dwaas dat de krul wordt verwijderd. Het is volgens haar namelijk niet slechts een simpele urinoir, maar monumentaal straatmeubilair en karakteristiek voor Amsterdam.

Overlast
Een woordvoerder van stadsdeel West zegt dat er puur is gekeken naar de overlast voor omwonenden. "Dat het onderdeel is van de stad heeft niets te maken met de verwijdering. Er was vaker overlast en dat is niet de bedoeling. We maken het weliswaar schoon maar kunnen er niet altijd bij zijn."

Volgens de woordvoerder is er ook contact met de omwonenden die de krul willen behouden. "Alle meningen worden meegewogen, maar in het geval van overlast moeten wij wel wat doen als gemeente."

Meer overlast
Remmerswaal denkt dat het weghalen van de krul alleen maar voor meer overlast zal zorgen. "Het is een vrij open stuk straat en een bekende plek waar bierfietsen stoppen. Straks gaan mensen in de grachten plassen. Dat vind ik een stuk vervelender om te zien vanuit mijn woonkamer dan de krul."

De krul wordt veel gebruikt door passerende vrachtwagen- en taxichauffeurs. De gemeente plaatst geen vervanging voor het urinoir en verwacht dat de overlast zal verdwijnen als de krul eenmaal weg is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden