Gemeente wil Katee niet meer

Bij de voorgenomen weigering van de gemeente Amsterdam de vergunningen voor de speelhallen Molensteeg en Buddy Buddy van Marcel Kaatee te verlengen, speelt de financiering van Kaatee door Wilbury Ltd. een belangrijke rol.

Wilbury, een maatschappijtje van vastgoedtycoon Jan-Dirk Paarlberg op de Britse Maagdeneilanden, verstrekte in het verleden omvangrijke leningen aan Kaatee en zijn hallen. Justitie is er echter steeds van overtuigd geweest dat Paarlberg en diens omvangrijke netwerk van maatschappijtjes door topcrimineel Willem Holleeder zijn gebruikt om het geld weg te sluizen dat hij van met name vastgoedhandelaar Willem Endstra had afgeperst. Mede gezien die achtergrond heeft justitie Marcel Kaatee steeds gezien als de financiële man van Holleeder, ook al heeft Kaatee dat van meet af aan ontkend.

Burgemeester Job Cohen liet Kaatee eind januari weten dat de gemeente voornemens is zijn vergunningen in te trekken op grond van de wet-Bibob. In die brief benadrukte Cohen nog eens dat hij het 'zeer aannemelijk' vindt dat de financiering van de hallen is gebeurd met geld afkomstig van 'afpersing van de heer Endstra door de heer Holleeder'.

Kaatee werd evenals Holleeder en een reeks andere verdachten begin 2006 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij afpersing van de in 2004 vermoorde Willem Endstra. In de visie van justitie was Kaatee op tal van fronten actief geweest voor Holleeder.

Kaatee werd in december door de rechtbank in Haarlem van dergelijke verdenkingen vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld wegens het medeplegen van witwassen, omdat gebleken was dat hij ooit op het kantoor van Endstra een gesloten enveloppe in ontvangst had genomen met daarin vermoedelijk een bedrag van 2,5 ton cash. (Van een verslaggever)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden