'Gemeente wil historisch vastgoed aan hoogste bieder verkopen'

Twee gemeentepanden in de binnenstad worden verkocht aan de hoogste bieder, in plaats van aan ideële vastgoedpartijen als 1012 Inc. of de NV Zeedijk.

Ruben Koops
Gemeentepand, een voormalige kledingfabriek uit 1930, aan de Geldersekade. Beeld Google Streetview
Gemeentepand, een voormalige kledingfabriek uit 1930, aan de Geldersekade.Beeld Google Streetview

Dat verwijt komt van activisten van Faircity, die dinsdag opnieuw protesteren tegen de verkoop van publiek bezit.

Amsterdam verkoopt al sinds 2014 vastgoed om de stadsschuld af te lossen. Meestal gaat dat om alledaagse winkel- of kantoorpanden in de buitenwijken, maar soms worden echte pareltjes van de hand gedaan.

Momenteel staan twee panden in de binnenstad te koop. Een voormalige kledingfabriek uit 1930 aan de Geldersekade, waar nu de Vrijwilligerscentrale in is gevestigd, moet ruim vijf miljoen euro opbrengen.

Aan de Nieuwe Herengracht staat het oude hoofdkantoor van het door joden opgerichte Centraal Diamant Handelsbond, dat in de oorlog in verval raakte; het pand, dat later werd gekraakt, moet nu 5,3 miljoen euro opleveren.

Makkelijkste weg
Faircity voert vandaag actie bij de Nieuwe Herengracht om aandacht voor de kwestie te vragen. "Waarom kiest de gemeente voor de makkelijkste weg door deze panden aan de hoogste bieder te verkopen?" vraagt iniatiefnemer Eric Duivenvoorden zich af. "Het is logisch dat verkoop tijdens de crisis nodig was om de boekhouding op orde te krijgen, maar de stad bloeit weer. Bovendien hebben de gebouwen die verkocht worden maatschappelijk nut."

Zo zetelt de Vrijwilligerscentrale aan de Geldersekade, een pand dat bovendien binnen het projectgebied 1012 valt, waar 1012 Inc. en de NV Zeedijk actief zijn. Amsterdam is zelfs aandeelhouder van deze publiek-private bedrijven, die gespecialiseerd zijn in de aankoop en het beheer van vastgoed met sociale functies.

Duivenvoorde vindt het eeuwig zonde. "Als we nu verkopen, zijn we die panden voor altijd kwijt."

Lees ook: 'Uitverkoop: De stad verkwanselt bezit'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden