Gemeente wil bijstandsregels aanpassen

De gemeente wil ouderen, tienermoeders en andere groepen die moeilijk aan betaald werk komen niet langer alleen maar verplicht laten solliciteren. In plaats daarvan moeten ze meer participeren in bijvoorbeeld vrijwilligersprojecten.

Bijna 40.000 Amsterdammers hebben een bijstandsuitkering Beeld anp
Bijna 40.000 Amsterdammers hebben een bijstandsuitkeringBeeld anp

Vanaf 2016 moet beter gekeken worden naar de behoeftes en mogelijkheden van mensen in de bijstand die minder makkelijk aan de bak komen. Dat staat in het Koersbesluit Re-integratie, waarin wethouder Arjan Vliegenthart voorstellen doet voor het bijstandsbeleid voor de komende vijf jaar.

Nu nog probeert de gemeente zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk weer aan betaald werk te helpen. Momenteel gaat 75 procent van het budget voor re-integratie naar mensen met perspectief op werk, terwijl deze groep maar een kwart van de bijna 40.000 mensen in de bijstand in Amsterdam omvat.

Bij de beoordeling van re-integratietrajecten moet straks niet alleen naar de doorstroom naar betaald werk worden gekeken, maar ook naar 'bijvoorbeeld de besparingen op zorgkosten, de baten van een veiligere stad of de waarde van meer kansen voor opgroeiende kinderen'.

Werkervaringsproject
Om verdringing op de arbeidsmarkt tegen te gaan mag werken met behoud van uitkering straks niet meer. Ook stopt de gemeente met Herstelling. In dit werkervaringsproject leerden de afgelopen 19 jaar groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werken in bijvoorbeeld bouwprojecten of in de horeca.

Voor mensen die net werkloos worden, moet er in de eerste fase ook meer ruimte zijn voor maatwerk. Nu nog moeten zij al het werk accepteren; straks pas na verloop van tijd.

De voorstellen worden in maart 2016 behandeld in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden