Gemeente wil betaald parkeren in Noord uitbreiden

Betaald parkeren zorgt in Noord voor zo veel problemen dat het gemeentebestuur heeft besloten het tariefgebied met spoed uit te breiden. Volgens de politie is sprake van een 'dreigende explosieve situatie'.

Beeld anp

Zelden zal een waterbedeffect zich zo snel hebben gemanifesteerd als in Noord. In juli werd betaald parkeren ingevoerd in de Vogelbuurt, Disteldorp en Volewijck. Vrijwel onmiddellijk leidde dit tot ernstige parkeerproblemen in onder meer Tuindorp Buiksloot en het Blauwe Zand. De grootste problemen zijn ontstaan rondom de Noord/Zuidlijn.

De situatie is zo ernstig dat het gemeentebestuur het gebied waar moet worden betaald zo snel mogelijk wil wil uitbreiden, schrijft het college van burgemeester en wethouders. 'Gelet op de grote acute parkeerproblemen en daarmee gepaard gaande onrust in de wijk, wordt geen formele inspraak gehouden zodat vanaf 21 januari 2019 betaald parkeren kan worden ingevoerd.'

De bereikbaarheid van wijken aan de randen van het gebied kwam onder druk te staan doordat veel mensen precies buiten het tariefgebied parkeerden. De gemeente ontving bijvoorbeeld signalen dat thuiszorgmedewerkers niet meer kwamen opdagen of afzegden, omdat zij geen parkeerplaats meer konden vinden.

Geen plek
Uit tellingen kwam bovendien naar voren dat de parkeerdruk op doordeweekse nachten opliep naar 115 procent, wat inhoudt dat voor 15 procent van de aanwezige auto's helemaal geen plek was. Bijna een derde van de geparkeerde auto's was van buiten de wijk en hield langdurig plekken bezet.

Om bedrijven in het gebied tegemoet te komen, heeft het college besloten gedurende een jaar één parkeervergunning per vijf werknemers te verlenen in plaats van één vergunning per tien werknemers.

Lucratief
De gemeente ziet het invoeren van betaald parkeren in buurten en ook de hoogte van de tarieven als een manier om invloed uit te oefenen op het aantal geparkeerde auto's in buurten: hoe hoger de tarieven, hoe minder auto's.

Het betaald parkeren levert de gemeente veel geld op. De voorgestelde uitbreiding is financieel zeer lucratief: de parkeeropbrengst van de 1787 nieuwe plekken bedraagt ongeveer 850.000 euro per jaar. Het plaatsen van automaten en borden kost eenmalig ruim 70.000 euro, onderhoud en exploitatie 80.000 euro per jaar.

Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden