Gemeente wijst straks gebied aan voor huurwoningen vrije sector

Gemeenten kunnen straks gebieden aanwijzen waar alleen huurhuizen voor de vrije sector mogen worden gebouwd, ook als zo'n gebied niet hun eigen grond is.

ANP/Redactie
Gemeenten kunnen straks zelf bekijken hoeveel huurhuizen er binnen hun grenzen nodig zijn Beeld anp
Gemeenten kunnen straks zelf bekijken hoeveel huurhuizen er binnen hun grenzen nodig zijnBeeld anp

Minister Stef Blok (Wonen) bereidt een wetswijziging voor waardoor de gemeenten dit mogen doen. Dat staat in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gegaan.

Er is een schreeuwend tekort aan wat duurdere maar niet al te kostbare huurhuizen, vooral bij mensen die net boven de grens voor een sociaal huis zitten. Het huidige aanbod is te klein en de prijzen zijn veel mensen te hoog.

Nijpend tekort
Vorige week dinsdag kwam makelaarsvereniging NVM met een rapport over de verontrustende voorraad huurhuizen in de vrije sector. Jasper de Groot, directeur van online huurwoningplatform Pararius in Amsterdam, zei toen niet verbaasd te zijn over het nijpend tekort.

"Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de rechtse politiek in Nederland ingezet op woningbezit, terwijl vanuit de linkse hoek de focus met name lag op sociale huurwoningen. Het was dus verre van lucratief om als particulier je huurhuis in de vrije sector aan te bieden. Daarom is het aanbod drastisch afgenomen."

Welke doelgroep
De gemeenten kunnen straks voor genoemde gebieden ook maximumhuurprijzen vastleggen in verordeningen. Ze kunnen dus zelf bekijken hoeveel huurhuizen er binnen hun grenzen nodig zijn voor welke doelgroep.

Zo hoopt Blok tot een passend aanbod te komen. De wetswijziging wordt uitgewerkt samen met het ministerie van Infrastructuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden