Gemeente wijst 7 locaties aan voor treiteraars

De afgelopen twee jaar was het niet nodig, maar de gemeente heeft toch zeven plekken aangewezen waar containerwoningen kunnen komen voor Amsterdammers die niet te handhaven zijn in een gewone buurt.

Een wooncontainer op een braakliggend terrein op het Zeeburgereiland. Beeld anp
Een wooncontainer op een braakliggend terrein op het Zeeburgereiland.Beeld anp

De gedwongen verplaatsing van de beruchte familie Dimitrov uit Noord naar het Zeeburgereiland bleef een paar jaar geleden zelfs in het buitenland niet onopgemerkt. Na aanhoudende klachten van buurtbewoners werd het gezin onder luid protest gedwongen op veilige afstand van de bewoonde wereld zijn intrek in twee containers te nemen. Achterliggend idee: wie een buurt terroriseert, moet vertrekken.

Stevige begeleiding
Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn dit soort gedwongen verhuizingen naar containers 'een uitzondering en een laatste redmiddel'. De afgelopen twee jaar is het niet meer nodig geweest, maar dat neemt betekent niet dat Amsterdam vrij is van treiteraars. Van de 308 signalen die tot eind 2015 bij een speciaal meldpunt binnenkwamen, zijn 73 gevallen als treitersituaties erkend. Daarvan waren eind vorig jaar 42 gevallen nog in behandeling en zijn er 31 opgelost zonder dat verhuizing naar een container nodig was.

En dat is volgens Hester van Buren, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, betrokken bij de treiteraanpak, ook de inzet: "Vaak lukt het om treiteraars met stevige begeleiding van onze zorgpartners in een andere omgeving hun leven te laten beteren. Plaatsing in een container is echt een laatste optie."

Alleenstaande mannen
Maar als zich nieuwe Dimitrovs aandienen - de meeste treiteraars zouden overigens alleenstaande mannen zijn - dan heeft de gemeente voorlopig voldoende ruimte om hen op aparte locaties onder te brengen.

Met uitzondering van stadsdeel Centrum, waar geen geschikte plek op enige afstand van een woonwijk voor handen is, zijn in alle stadsdelen en in Westpoort stukjes grond aangewezen waar maximaal drie containers kunnen komen. Het gaat om plekken op bedrijventerreinen of rafelranden die projectontwikkelaars nog niet in het vizier hebben. Vanwege bouwplannen viel het Zeeburgereiland in Oost af.

Asodorpen voorkomen
In Oost is nu voor de Wenckebachweg gekozen, in Zuid is de parkeerplaats bij het Frans Ottenstadion aangewezen en in Nieuw-West een plek aan de Oude Haagseweg. In West gaat het om de Generatorweg, in Noord de Internetweg op het Cornelis Douwesterrein, in Zuidoost een plek naast de Afvalservice Oost aan de Meerkerkdreef en in Westpoort wordt een stukje grond aan de Westhavenweg naast een vervoerscentrum geschikt geacht.

De gemeente heeft voor liefst zeven locaties gekozen omdat stadsdelen en woningcorporaties elkaar dan gemakkelijker kunnen helpen treiteraars in een andere omgeving te plaatsen. Bovendien willen gemeente en woningcorporaties te grote concentraties van containerwoningen voor treiteraars, en daarmee asodorpen, voorkomen.

Team
De wooncontainers worden pas neergezet als een team met vertegenwoordigers van de gemeente, Openbaar Ministerie, politie en zorgpartners dat nodig vindt en als de vergunningen voor de containerlocaties verleend zijn. Dat is nu alleen voor de plek in West het geval. De locaties in West en Oost worden dan als eerste gebruikt. Daar is de grond op kosten van de gemeente al bouwrijp gemaakt.

De woningcorporaties betalen de containers als die ook daadwerkelijk nodig zijn. De bewoners die dan tijdelijk naar een container verbannen worden, moeten zich aan strikte voorwaarden houden, zoals een overlastclausule en afspraken over begeleiding.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden